• Marleen helpt Indra om de VR bril op te zetten

    Hannie van de Veen
  • Op het laptopscherm konden omstanders zien wat Indra meemaakte

    Hannie van de Veen
  • Marja Bruinsma probeert de VR-bril uit.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Kennismaking met VR-bril

WOUDENBERG Dankzij het Medialab van bibliotheek Eemland kon iedereen die dat wilde vrijdag 5 april een VR-bril uitproberen in de huiskamer van het Cultuurhuis. De hele middag druppelden belangstellenden van verschillende leeftijden binnen voor deze ervaring.

Een Virtual Reality bril laat met behulp van computertechniek de drager een andere werkelijkheid ervaren die in de gewone realiteit niet, of niet meer, mogelijk is, zoals een landing op de maan. Degenen die de bril kwamen uitproberen mochten een tocht over een gletsjer van de Mount Everest maken.

Marleen Geluk van Medialab begeleidde de activiteit en hielp iedereen met de bril en de controllers. Door middel van die controllers konden deelnemers bijvoorbeeld op een ladder klimmen. Voor deelnemers op leeftijd was dit een bijzondere ervaring.

Ook Indra Waardenburg van de bibliotheek zette de bril op en werd enthousiast: ,,Dit zou ik wel een hele avond kunnen doen. Het enige dat aan de ervaring ontbreekt om het helemaal echt te maken is dat je de sneeuw en het ijs niet voelt.'' De deelnemers hadden ook geen koptelefoon op waardoor ze nog gewoon de aanwijzingen van Marleen en geluiden om hen heen konden horen.

Marleen: ,,Sommige mensen worden er duizelig van, maar de meesten vinden het een leuke ervaring. We gebruiken de VR-bril voor educatieve doeleinden. Die workshops en cursussen kunnen we op locatie geven, maar ook in het Eemhuis in Amersfoort. We hebben al verschillende lesprogramma's ontwikkeld in het kader van 21ste Century Skills. Als schoolklassen iets bouwen met Mindcraft kunnen we ze met de VR-bril door hun eigen bouwwerk laten lopen."