• Bestuur van de Stichting Oud Woudenberg in de raadszaal van het gemeentehuis.
    V.l.n.r. Co Methorst, Jan van 't Boveneind, Jan Lambalgen, Kees Wolswinkel, Bert van Oijen, Kees van Ekris, Gerrit Jetten en Jan Moesbergen.
    Jan Moesbergen is overleden 8 okt. 1985, 'na een kortstondig ziekzijn'. (volgens de rouwkaart)
    dus de foto is van daarvoor.
    Op de achtergrond een pop in klederdracht. Lokatie: het gemeentehuis. De heren keurig in het pak.Op de voorgrond drie gelijksoortige boeketten bloemen.
    Wellicht is de foto uit 1980, toen Oud Woudenberg 25 jaar bestond en zijn de bloemen van een receptie.

Jubileumfestiviteiten van Stichting Oud Woudenberg

WOUDENBERG Het overhandigen van het door Ody Honders samengestelde jubileumboek aan burgemeester Titia Cnossen is het startsein voor een reeks festiviteiten rond het 60-jarig bestaan van Stichting Oud Woudenberg. Dit gebeurt op vrijdag 9 oktober.

De stichting werd in december 1955 opgericht door een groep enthousiaste mensen met een warm hart voor het verleden van Woudenberg. Zij wilden voorwerpen en kennis over dat verleden bewaren en tentoonstellen en zeden en gewoonten vastleggen voor latere generaties. Aanleiding tot de oprichting was een tekening van Nicolaas Wicart van de Schans die voor 100 gulden aan de gemeente werd aangeboden. Ook Jhr. W.H. de Beaufort bezat zo'n tekening en wilde deze ook schenken mits de tekeningen bij elkaar bewaard zouden worden. Notaris Holsheimer hielp toen een stichting op te richten.

Het eerste bestuur bestond uit de heren A. van Gent, R.J.C. Bakhuizen van den Brink, C.H.Cortus, H.Haanschoten, L.W.H.van Oijen, H.Verkerk en A.G.Versteeg. Pas in 1986 kwam er een Oudheidkamer op de zolder van het gemeentehuis en later in een boerderij achter de vroegere Eierhal. Van 2007 tot 2012 werd de voormalige Harmonie aan de Schoolstraat gebruikt en daarna verhuisde men op initiatief van wethouder Judith van Ravestein naar de bovenverdieping van het Cultuurhuis.

Tegenwoordig bestaat deze vestiging en de Oudheidkamer uit een thematische expositieruimte, een onderzoeksruimte met bibliotheek, een opslagruimte en een archief en wordt er gebruik gemaakt van digitale technieken om bezoekers te informeren over het verleden van Woudenberg. De bevlogenheid uit voorgaande jaren is ook in 2015 nog volop aanwezig: de stichting telt 60 enthousiaste vrijwilligers en 800 donateurs.

Na de overhandiging van het jubileumboek volgt op 14 oktober de historische avond in kerkelijk centrum de Voorhof als ontmoetingsavond. Mees de Man en Jannie Goemaat zullen optreden met hun samenspraak in plaatselijk dialect 'Bekiek het!' over allerlei dingen uit het verleden van Woudenberg. Ook is er door middel van een powerpointpresentatie een virtuele tour door de jaren 1482 en 1696. Namen uit de vaderlandse geschiedenis komen voorbij zoals schepen Arent van Schaffelaar en zijn achterneef Jan van Schaffelaar, maar ook het Woudenbergse haventje dat ooit lag waar nu de bushalte aan de Geeresteinselaan is. Deze avond kan het jubileumboek afgehaald worden door wie het besteld heeft maar het kan ook gekocht worden.

Op 20 oktober herhalen Mees en Jannie hun 'Wombargse' samenspraak om 19.00 uur in de Serre van Groenewoude. Na het 'koffie leuten' vertelt Mees met foto's nog meer over 'et darp'. Op 21 oktober vertelt Herman Schouten met foto's en een film over Stichting Oud Woudenberg tijdens een middag van de PCOB in mfc de Schans. In de Camp krijgen alle Woudenbergse basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8 via school die dag een spelmiddag aangeboden. Kinderen van een school buiten Woudenberg kunnen zich bij de VVV melden. Voor kinderen van groep 1 tot en met 4 is er 23 oktober om 19.00 uur een lampionoptocht vanaf de parkeerplaats bij het Cultuurhuis met medewerking van de drumband van Fidelio. Lampionnen worden op school uitgedeeld.

Tijdens de maand van de geschiedenis houdt Mees de Man op 28 oktober een voordracht over 'Tussen Droom en Daad' in de Oudheidkamer. Tot slot worden op 31 oktober een historische markt (van 10.00 tot 15.00 uur) in het Cultuurhuis en een fietstocht (van 10.00 tot 13.00 uur) georganiseerd. Deelnemers aan de fietstocht van 28 km krijgen een knapzak en een routebeschrijving mee en kunnen onderweg bij particulieren en bedrijven kunst, verzamelingen of ambachten bekijken. Op de markt herleeft het verleden door oude ambachten zoals sigaren maken, kantklossen, stoelen matten, mutsen maken en wafels bakken. Ook is er een imker en wordt er een quiz gehouden. Door de kleding van vroeger en de sfeervolle accordeonmuziek waant men zich in het 'Wombarg' van 100 jaar terug. Tegen betaling is koffie, thee en een versgebakken wafel verkrijgbaar.