• archief Wartburgschool

Jubileumfeestdag Wartburgschool: ´Zorgen voor elkaar tot uiting laten komen´

WOUDENBERG In 2017 viert de Wartburgschool haar 25 jarig jubileum. Op 28 september was er een feestdag op school, waarbij de missie ´Zorgen voor elkaar´ centraal stond.

Bij de dagopening met alle kinderen in de hal van de school werd onder andere over de Wartburg in Duitsland verteld waarnaar de school genoemd is. Dit kasteel ligt op een hoge heuvel bij Eisenach. Toen Maarten Luther in 1521 door het keizerlijk edict van Worms in de ban gedaan werd mocht hij van zijn beschermheer hier een tijd incognito verblijven. Hij vertaalde er het Nieuwe Testament in het Duits. Ook was er een dankbare terugblik op de afgelopen jaren. Na de drinkpauze in de klas waren er voor alle kinderen activiteiten in en om de school zoals een 'knapzakparcours' om een lunch te verzamelen die na de groepsfoto op het plein als picknick genuttigd werd.'s Middags waren er workshops.

GEMENGDE GROEPJES Directeur René de Korte: ,,We vonden het belangrijk om op deze jubileumdag onze missie 'Zorgen voor elkaar' tot uiting te laten komen. Daarom waren de kinderen ingedeeld in gemengde groepjes van groep 1 tot en met 8 en zorgden zo voor elkaar." Andere festiviteiten vonden op andere momenten plaats. Er was een reünie voor oud-leerlingen en oud-collega's die voor het eerst het nieuwe gebouw konden bewonderen, er komt een mooi uitgevoerde schoolkrant en kinderen ontwierpen tegels voor een tegelwand in de school. Vorig jaar maakte het team in het kader van het jubileum met elkaar een uitstapje naar de Wartburg in Duitsland.

In 1993 opende toenmalig burgemeester Harrewijn de reformatorische basisschool. In de afgelopen jaren is de school enorm gegroeid. Er werd gestart met 119 leerlingen, 5 leerkrachten en 2 parttimers. Dat was al meer dan waarop gerekend werd. Nu telt de school bijna 400 leerlingen, 16 klassen en een team onderwijzende en ondersteunende medewerkers van 40 personen! De Wartburgschool begon als afsplitsing van de Scherpenzeelse Wittenbergschool. Een jaar lang huisden ze met 4 groepen in deze school en in 1993 konden ze met 5 groepen naar hun eigen schoolgebouw.

HUISVESTING Erna Molenaar, teamleider bovenbouw, vertelt: ,,Doordat de school al jarenlang hard groeit lopen we op het gebied van huisvesting eigenlijk altijd achter de feiten aan. We hebben in die 25 jaar al een aantal verbouwingen en uitbreidingen gehad. Tussendoor hebben we ook portacabins op het schoolplein gebruikt en in ruimtes van kerkgebouwen zoals de Voorhof gezeten. In het voorjaar van 2017 hebben we een nieuw gedeelte bij de school geopend met 5 lokalen maar het kan goed zijn dat dit al snel ook te klein zal blijken te zijn. Belangrijker is echter om bij de groei van de school de zorg voor elkaar in het oog te houden. Die missie is echt een uitdaging."

HOUDING André Frietema begon in 1993 als directeur en is dat 24 jaar lang gebleven. Hij is na een vacature van een jaar bij de start van het nieuwe schooljaar in 2017 opgevolgd door René de Korte. De school kent weinig verloop onder leerkrachten: de meesten werken er al lange tijd. Volgens oud directeur André Frietema komt dat omdat bij elke benoeming minder gekeken wordt naar iemands kwaliteiten dan naar zijn houding. Die moet bij de schoolmissie passen. Die missie is afgeleid van: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. De bijbel, met daarin de 10 geboden, staat centraal op school. In elke klas hangt daarom een poster met een woordweb rond 'Zorgen voor elkaar'.