• Lydia van Ravenhorst
  • Lydia van Ravenhorst
  • Lydia van Ravenhorst

Jubileum Moriahoeve: ´Feestweek voor bewoners en personeel´

WOUDENBERG Met een feestweek vol activiteiten vierde Moriahoeve afgelopen week haar vijfjarige jubileum. Het echte jubileum was in de vakantiemaand juli.

In oktober 2012 opende woonzorgboerderij Moriahoeve officieel de deuren aan de Steeg 4. In Moriahoeve wonen in vier woonunits mensen met dementie die hun leven lang affiniteit hebben gehad met het buitenleven. Er is een binnentuin met verhoogde plantenbakken, een moestuin en er zijn dieren te verzorgen, waarbij bewoners zoveel mogelijk mogen meehelpen. Ook is er een ruimte voor dagbesteding.

VOORZIEN Lydia van Ravenhorst: ,,Het is belangrijk om zo'n jubileum te vieren en achterom te kijken. Moria betekent 'de Heer heeft voorzien'. Dat hebben we deze jaren ook ervaren. De jubileumactiviteiten pasten goed bij de opzet van Moriahoeve: er werd veel buiten gedaan en voor elke bewoner werd in overleg met de familie een passend programma opgesteld. Ons motto is immers 'U wordt hier gezien!' en het jaarthema is 'Waardevol'. Net als in de zorg was het programma maatwerk, omdat een grote activiteit niet voor iedereen haalbaar was. Elke bewoner kon drie activiteiten kiezen. Elke dag waren er twee activiteiten. Zo kon iedereen genieten terwijl er geen grootschalige festiviteit of receptie was."

De feestweek begon met een bezoek aan de Pluktuin in Stoutenburg. Bewoners genoten op deze zonnige dag met hun familie van het zelf bloemen plukken en de persoonlijke aandacht. 's Middags was er een huifkartocht met Ina van de Lagemaat in de omgeving: 'In een rijtuigie'. Omdat ook het 65-jarig huwelijksjubileum van de familie Voskamp werd gevierd, kwam burgemeester Cnossen op bezoek.

VERTROETELOCHTEND Bewoners konden dinsdag dankzij stichting Wensdroom een ritje maken in een Porsche, een motor met zijspan of op een trike. Ze vonden het prachtig. In de dagbestedingsruimte was er klassieke muziek van viool en piano, waarbij verteld werd. Minder mobiele bewoners kwamen woensdagochtend tot rust bij een vertroetelochtend met handmassages en extra aandacht voor nagels en haar. Voor liefhebbers stond deze week een oldtimerrit op het programma en het Cavaleriemuseum in Amersfoort werd bezocht. Daar kwamen de verhalen los van mensen die vroeger in het leger waren geweest. De feestweek werd afgesloten met de komst van een friteskar en clownerie met een ballonnenclown.

Voor personeel en vrijwilligers was er een verwenavond met zelf pizza bakken en een chocoladefontein. Zo ontmoette iedereen elkaar eens anders dan bij het werkoverleg.

Over de toekomstplannen vertelt Lydia: ,,We leveren hier belevingsgerichte zorg die past bij individuele wensen door middel van wonen en dagbesteding, maar we ontdekten dat er juist bij beginnende dementie weinig mogelijkheden zijn. Toen er een pand vrijkwam op de Kersentuin in Woudenberg ontwikkelden we voor deze mensen een ontmoetingscentrum. We zoeken daarbij de verbinding met onze buren, zorgcentrum Groenewoude. In oktober opent wethouder de Kruif dit centrum, maar op Burendag, 23 september, kan iedereen van 10.00-12.00 uur al een kijkje komen nemen."