• Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Jip en Janneke in voorleestfeestje

WOUDENBERG In mei is er bij Bibliotheek Eemland een 'Annie M.G.Schmidt-week'. Haar verjaardag en sterfdag waren 20 mei en 21 mei en rond deze data wordt jaarlijks zo'n week georganiseerd. Het thema is dit jaar 'Nederland viert feest met Jip en Janneke'.

Het voorleesfeestje in de bibliotheek van Woudenberg op 24 mei ging daarom over dit bekende tweetal waarover deze beroemde Nederlandse schrijfster zoveel verhaaltjes schreef. In 2017 is het ook 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip en Janneke verscheen in het Parool. Bovendien is het 100 jaar geleden dat illustratrice Fiep Westendorp werd geboren. Zij maakte altijd tekeningen bij de verhalen over Jip en Janneke en bij veel andere verhalen van Annie M.G.Schmidt. Alles bij elkaar dus genoeg reden om deze week aandacht aan Jip en Janneke te besteden.

Voorlezer Nel van Dorp, één van de zes voorleesdames in de bibliotheek, had vanwege de lente een verhaal over bloemen plukken uitgekozen. Ze vertelde dit keer niet met behulp van het voorleeskastje maar had wel wilde bloemen meegenomen als illustratiemateriaal. De kinderen hingen aan haar lippen en dachten goed mee over de vragen die ze stelde naar aanleiding van het verhaal. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een voorleesfeestje bijwoonden, anderen waren al vaker geweest. Na het voorlezen werden kleurige bloemen aan een rietje geknutseld of er kon een tekening met een ijsje afgemaakt worden met net zoveel kleuren ijs als de fantasie toeliet. Een beetje drinken en wat lekkers ontbraken niet op het voorleesfeestje.

Op 7 juni, 21 juni en 5 juli zijn er dit schooljaar nog voorleesmiddagen gepland in de bibliotheek. Info: www.bibliotheekeemland.nl