• De ruiters tijdens een vorige editie van de slipjacht in Woudenberg en Scherpenzeel.

    Rinus van Denderen

'Je hebt fanatieke mensen nodig'

WOUDENBERG Al tientallen jaren wordt in februari de slipjacht van Woudenberg/Scherpenzeel verreden. De ingrediënten zijn zoals vanouds paarden, ruiters, honden en een sleepspoor van vossenurine. Jan Dalhuysen kijkt er naar uit. ,,Het kost altijd behoorlijk wat voorbereiding maar als ik dan de paarden zie trappelen voor de start, weet ik weer waar we het voor doen." Op zaterdag 16 februari is voor de zevenendertigste keer het schouwspel te zien. Tenzij het weer roet in het eten gooit.

Tijdens een slipjacht wordt met een stuk textiel gedrenkt in vossenurine een sleepspoor getrokken door weilanden, over sloten en langs wegen. De paarden en hun ruiters volgen de groep honden die het spoor volgen. Hierbij zijn grote sprongen en paarden in galop spectaculair om te zien. De route voert door Woudenberg en Scherpenzeel over het land van 35 landeigenaren. ,,De medewerking van boeren en landeigenaren is ieder jaar weer positief", prijst Dalhuysen.

Om het spannend te houden, wordt dit jaar hoogstwaarschijnlijk gekozen om de route voor een deel in tegengestelde richting rijden. ,,We moeten wel opletten dat de ruiters op de kop de andere ruiters niet tegenkomen op deze manier. Het is nog even puzzelen", lacht Dalhuysen. Het weerbericht wordt door de voorbereidende commissie goed in de gaten gehouden. Dalhuysen wordt geassisteerd door Wout Bouwheer en Wouter van Nieuw Amerongen. Ook Bert Huiskes is altijd bij de slipjacht betrokken. Er vindt regelmatig overleg plaats met de Jachtvereniging Soestdijk en de 'hondenman' Frank Theunissen. De honden waarmee gejaagd wordt zijn Kerry Beagles, een speciaal gefokt ras voor de jacht.

De slipjacht begint met de traditionele stirr-up-cup bij hotel Schimmel. Wethouder De Kruif is benaderd om de jacht te openen, de gemeente Woudenberg sponsort het startdrankje tenslotte. Dalhuysen bijt zich ieder jaar vast in dit project om alle facetten op orde te krijgen. ,,Ik bel wat af. En ik laat me zeker niet afschepen. Het kost tijd en geld om deze slipjacht te organiseren en daar heb je fanatieke mensen voor nodig", grijnst hij.

De laatste jaren ziet men een groei in het aantal deelnemende ruiters. Het is belangrijk dat in de week voor 16 februari geen andere slipjacht verreden wordt. ,,Dan zijn de paarden en ruiters niet fit genoeg om drie dagen later weer vol gas te gaan. Ik heb bij de planner het dringende verzoek gedaan om die week vrij te plannen. Zodat onze slipjacht zoveel mogelijk rijders heeft."

Om 13.00 uur start de slipjacht bij hotel Schimmel. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het opstellen van de paarden, de nerveuze honden en het drinken van de stirr-up-cup zijn een attractie op zich. Na de start gaat de groep richting de Landaasweg. Halverwege de slipjacht, rond half drie, is er een zogeheten sherrystop bij boer Gerard Ter Maaten aan de Voskuilerweg. Ook hier zijn belangstellenden welkom, bij voorkeur met de fiets. Er is ook aan de inwendige mens gedacht. Na de laatste run vindt de 'kill' plaats, hierbij worden de honden beloond met kilo's pens die in enkele minuten verorberd zijn.