• Hannie van de Veen
  • Jamayra Mando mag na een succevol EK het WK Streetdance in Glasgow.

    Hannie van de Veen

Jamayra Mando naar WK Streetdance: ´Dansen zit in mijn bloed!´

WOUDENBERG Al vanaf jonge leeftijd weet Jamayra Mando wat ze wil: dansen. Dat resulteerde kort geleden in een 2e plaats bij het Europees Kampioenschap Streetdance in Kalkar, Duitsland, van United Dance Organisation. Ze deed daar zowel solo als met haar team mee. En dat voor zo´n 12.000 toeschouwers. Nu mag ze ook meedoen aan het Wereldkampioenschap in Glasgow op 23 tot en met 26 augustus: ,,Dat is wel spannend, want ik moet daar zonder team en zonder mijn moeder heen. Ook moet ik vrij vragen op school." Om mee te mogen doen aan dit kampioenschap moet je bij andere wedstrijden punten verzamelen en dat lukte Jamayra: ze werd 4e bij het Nederlands kampioenschap in april en eindigde ook bij kwalificaties steeds als 3e, 4e of 5e.

Hannie van de Veen

EIGEN STIJL Jamayra danst al vanaf dat ze kon lopen en ging daarom op haar 4e op jazzballet in Zeewolde, waar ze toen woonde. Vanaf haar 9e doet ze in Amersfoort aan selectiedansen. Jamayra danst niet alleen solo maar ook in een team. ,,Dansen zit in mijn bloed. Ook mijn moeder houdt van dansen en mijn vader werd ooit 2e bij het NK breakdance en hiphop. Ik heb een eigen dansstijl. Ik improviseer naar aanleiding van de muziek en mijn emotie. Die freestyle valt net als streetdance onder 'urban'. Ik probeer en train ook wel andere stijlen, zoals afro dance, maar urban past het best bij mij. Meestal kom ik wel in de finale. Het is een jurysport, je moet er voor zorgen dat je vooraan staat en opvalt."

LUCIA MARTHAS Jamayra danst solo maar ook in een team van het Amersfoortse Mind Mix Dance Center. Daar heeft ze tweemaal in de week les. Voor solodansen doet ze het al een tijdje zonder trainer. In grotere plaatsen is het gemakkelijker om lessen te volgen bij een goede trainer dan in deze regio. In de brugklas stopte ze korte tijd met dansen en zat ze op voetbal, maar nu wil ze het liefste verder met solodansen. Ze zit nu in 3 havo op het Atrium waar ze de sportklas volgt, maar na haar middelbare school wil ze graag naar een HBO dansopleiding van Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen of Amsterdam, waar je opgeleid wordt op het gebied van pop, show, musical of urban dans. ,,Ik vind een goede basis belangrijker dan nu veel dansen, want er zijn veel mensen die goed dansen. Met een goede basis kom je uiteindelijk verder. Die HBO opleiding is allround. Performing is het belangrijkste. Je krijgt er ook klassiek ballet en zingen!"

SPONSOREN Haar moeder Kim is verbaasd dat ze op zo'n hoog nivo danst: ,,Ze heeft zelf door haar onzekerheid nog niet altijd door hoe goed ze is, maar ze weet wel wat ze wil!" Naast haar schoolwerk, de wedstrijden en de lessen doet Jamayra mee aan audities en workshops om ervan te leren, soms zelfs zonder voorbereiding. Omdat haar hobby en toekomstdroom veel geld kost, is ze een doneeractie gestart onder het motto 'Help Jamayra naar het WK in Glasgow' en hoopt ze op sponsors (www.doneeractie.nl/actie/28265). Deelnames, voorselecties, reizen, overnachtingen, lessen kosten per seizoen wel 3000 euro.