• Hannie Lamberink

Jaarlijkse rommelmarkt in de Voorhof

WOUDENBERG In de Voorhof aan de Nico Bergsteijnweg is 7 november om 9.30 uur de jaarlijkse rommelmarkt. Dit jaar is dat voor de twintigste keer. Vanaf het begin in 1996 was Henny van Lingen bij de rommelmarkt actief doordat haar man Teus bij de oprichting van de kringloopwinkel betrokken was.

Hannie Lamberink

Van Lingen: ,,Voor 1996 was er in oktober altijd een verkoopdag van handwerkartikelen en zelf gemaakte producten. Dat organiseerde de kerkvoogdij en de commissie van beheer. De opbrengst was voor de kerk en goede doelen. Omdat er het hele jaar van alles binnenkwam, zoals servies, potten en pannen en kleine meubelen was er een opslag bij Anton de Greef op de hoek van de Rumelaarseweg. Hij verkocht daar ook van. In 1992 startten vrijwilligers de Kringloopwinkel en stopte de verkoop bij Anton. Samen met de werkgroep kringloopwinkel werd de verkoopmiddag omgezet in een jaarlijkse rommelmarkt."

In de maanden voor de rommelmarkt zijn vrijwilligers al bezig met de voorbereidingen. In augustus is de eerste vergadering. Boeken, speelgoed, knuffelbeesten, glas- en serviesgoed, sieraden, elektra en curiosa worden gesorteerd. Ook worden er vergunningen aangevraagd, veertig trommels met wisselgeld klaargezet, spullen schoongemaakt en voorbereidingen voor het oliebollen bakken getroffen. Ook worden al loten verkocht. Een week voor de rommelmarkt wordt alles naar de Voorhof verhuisd. De oliebollenkraam wordt opgebouwd zodat er vanaf vrijdagmiddag al oliebollen verkocht kunnen worden.

Coördinatoren Jan van Bentum, Hans Siepman en Jaap Siegers sturen de afdelingsspecialisten aan die weer alle vrijwilligers begeleiden. Dat loopt prima. De rommelmarkt is ook een ontmoetingsplek. Er is koffie, thee en lekkers te koop en er is een rad van avontuur. Henny heeft twintig jaar een bijdrage geleverd aan de financiële organisatie. Ze had werkervaring als secretaresse bij een notaris, was actief bij het Rode Kruis en haalde boekhouddiploma's. Nu ze 80 wordt stopt ze. ,,Vorig jaar heb ik de verloting al overgedragen. Het bijwonen van vergaderingen kost mij veel energie en ik wil graag jongeren een kans geven zich in te zetten. Ik ben blij dat steeds weer mensen het enthousiasme overnemen en doorgaan, ook al doen ze het misschien anders. Dat moeten we aan hen overlaten. De rommelmarkt is een stuk gemeentewerk dat veel saamhorigheid geeft en niet weg te denken is. Het werk bij de Wereldwinkel en de bibliotheek van Groenewoude blijf ik wel doen, maar ik wil ook tijd en energie hebben voor mijn hobby's bridge, jeu de boules, wandelen en lezen."

Ab Wassink en Suzanne Siegers nemen haar taken bij de rommelmarkt over. Rond 15.00 uur worden de restanten van de rommelmarkt afgevoerd naar het magazijn van de Kringloopwinkel aan de Stationsweg 194b en wordt met man en macht de kerk weer schoongemaakt en ingericht. Rond 17.00 uur wordt de dag dan afgesloten met een hapje en een drankje en wordt de opbrengst bekend gemaakt die Henny van Lingen, Henk van Lambalgen en Joop van Viegen de hele dag verzameld en geteld hebben. Elke vrijwilliger mag goede doelen noemen en het geld wordt verdeeld over de vaste projecten.