Ingezonden brief: asielmigratie

Scherpenzeel heeft als, voor een belangrijk deel, christelijke gemeenschap, de plicht vluchtelingen op te nemen en een veilig thuis te bieden. Alleen dit mag er niet toe gaan leiden, dat de oorspronkelijke bevolking, en dan met name starters en jonge gezinnen, bij het toewijzen van sociale woningen achter gesteld wordt. Of het gevoel krijgen dat te zijn.

Natuurlijk, de gemeente Scherpenzeel 'heeft het beleid uit te voeren' wat vanuit Den Haag wordt opgedragen. Maar een dergelijk 'voorkeursbeleid' wakkert alleen maar afkeer en vooroordelen aan. De asielmigratie problematiek is complex, waarbij humanisme en realisme keihard op elkaar botsen.

Het westen, niet alleen Nederland, kan niet ongelimiteerd iedereen maar binnen laten, dat leidt onvermijdelijk tot onaanvaardbare sociale raciale spanningen. Maar het optrekken van een zogenoemd fort Europa is evenmin de oplossing. Een muur ronddom je eigen stukkie maken, zonder het vuur in je achter tuin te blussen, werkt niet.

De enige echte oplossing, in het belang en de voortgang van de hele mensheid, is een dermate krachtige aanpak van armoede, onderdrukking, oorlog en honger. Dat niemand zijn of haar land hoeft te ontvluchten, zodat men daar een normaal menswaardig bestaan kan opbouwen.

Alexander van Maanen

Scherpenzeel