• Hannie van de Veen

'Iets repareren geeft me een kick'

WOUDENBERG Elk jaar worden er in juni Eierhoogheden gekroond. Die kroontje zijn in 2014 gemaakt door goudsmid Karin Inkenhaag. Daarvoor gebruikten ze andere diadeempjes. Omdat Karin ook elk jaar de sieraden voor de Eierhoogheden levert werd voorgesteld dat zij de kronen zou vervangen door 'echte' kronen.

Eerst werd een ontwerp gemaakt: voor de Eierprinses een kroontje met op eieren lijkende maanstenen en voor de Eierkoningin een wat grotere kroon met het wapen van Woudenberg. De kronen maakte Karin van het zilverkleurige alpaca, een legering van koper, zink en nikkel. Karin:"Alpaca is mooi om te zien, slijtvast en goed te polijsten. Het wordt niet zwart door het dragen en is gemakkelijker te poetsen dan zilver. Ook kunnen de hoogheden zelf de kroon wat buigen om hem passend te krijgen. Er zitten veel uren in maar het resultaat is mooi."

EMOTIONEEL Voor Stichting Haantjesdag maakt Karin ook presentjes voor vertrekkende bestuursleden. Dit soort werk doet ze ook voor bedrijven en jubilarissen. Op dit moment werkt ze aan speldjes met G-sleutels voor een koor.

Het meeste werk heeft Karin, naast omsmelten en verkoop, aan reparaties en het veranderen van trouwringen. In een map showt ze foto's van de originele werkstukken: ,,Ik maak graag iets moois van oude sieraden. Daar zit emotionele waarde en betekenis aan. Klanten kennen de mogelijkheden niet. Dan overleggen we en maak ik een ontwerp, vaak met het thema 'verbondenheid' of 'oneindigheid'. Bij ouderen kom ik ook thuis overleggen, zodat kinderen kunnen meedenken. Gravures in trouwringen kunnen behouden blijven in het nieuwe sieraad. Ik ben vakspecialist maar voor elk budget kan ik iets maken. Ik werk alleen op afspraak. Bijzonder en subtiel zijn ook de as-sieraden die ik maak. Zo kan iemand een dierbare altijd bij zich dragen."

OORBELLEN Toen de laatste juwelier uit het dorp vertrok, nam Karin de apparatuur over voor reparaties, net zoals in de tijd dat ze er werkte: ,,Niet iedereen is er goed in maar ik wel. Het geeft een kick om iets te repareren. Ik vervang ook batterijen in horloges en koop goud op. Mensen komen door mond tot mond reclame."

Karin werkt al 25 jaar als goudsmid. Als kind maakte ze met zilverdraad aan een tafeltje in de winkel van haar ouders oorbellen. Een klant vroeg haar mee naar een cursus en dat beviel goed. Ze bleek inzicht en creativiteit te hebben, switchte van huishoudschool naar LTS metaal in Maarsbergen, waar ze ook timmeren erg leuk vond.

Daarna ging ze naar de vakschool in Schoonhoven. Als meisje moest ze op de LTS wel tegen vooroordelen om haar heen vechten maar de opleiding voor goudsmid vond ze erg leuk. Een goudsmid doet het kleinere werk zoals sieraden, een zilversmid maakt ook grotere stukken en klopwerk. De praktijk ging Karin beter af dan de theorie. Nu ze achter haar woning haar eigen atelier heeft, hoopt ze nog lang door te kunnen gaan met haar bijzondere beroep. Informatie: vanmiddelaar@ziggo.nl of 06-42301516.