• Lex van Lieshout ANP

IDH Schuldhulp groeit in Woudenberg en Scherpenzeel

WOUDENBERG In je vrije tijd kennis en kunde inzetten voor mensen die niet (meer) aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Waarom zou je? Het is toch een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult'.

In de schulden raken kan echter iedereen overkomen. Het leven kan onverwachts meedogenloos zijn of lijken zodat je het overzicht over je financiële administratie kwijt raakt. Door een scheiding bijvoorbeeld, de dood van een dierbaar iemand, het verlies van je baan. De Interkerkelijke Diaconale Hulpverlening (IDHSchuldhulp) wil en kan dan helpen; die hulp is voor iedereen in Woudenberg en Scherpenzeel en voorziet in een duidelijke behoefte. Binnenkort ook in Renswoude beschikbaar.

In januari is IDHSchuldhulp gestart in Woudenberg en Scherpenzeel. Een project van elf samenwerkende kerken waarbij sinds kort ook drie kerken uit Renswoude zijn aangesloten. De hulp die we bieden is voor alle inwoners vanuit Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel beschikbaar.

Hierbij staat op dit moment Schuldhulp centraal, maar ook andere hulpverlening zoals een helpende hand en steun bij het invullen van formulieren is mogelijk.

Naast een bestuur zijn op dit moment twaalf schuldhulpmaatjes/coördinatoren werkzaam. Was het aantal geaccepteerde hulpvragen eind april al zestien, nu loopt de teller snel richting de veertig. ,,We voorzien blijkbaar in een heel duidelijke behoefte door hulpvragers niet alleen praktisch te helpen en de weg te wijzen, maar indien nodig ook door een luisterend oor te bieden en tot steun te zijn. De maatjes/coördinatoren zijn goed getrainde vrijwilligers die hulp bieden aan mensen die moeite hebben om rond te komen. Dit zowel preventief, tijdens een traject van schuldhulp en ook als nazorg. Een laagdrempelige voorziening die snel kan inspelen op de behoefte zonder dat hier eerst een enorme papierwinkel aan vooraf gaat. De opzet van dit project heeft ook de volledige steun van en in overleg met de drie burgerlijke gemeenten'', aldus de organisatie.

U kunt zelf maatje worden. De IDH zorgt voor een gedegen driedaagse training en alle benodigde ondersteuning van de coördinatoren. Daarnaast volgen deelnemers jaarlijks een digitaal bijscholingsprogramma om goed toegerust te blijven. Aanmelden kan via www.idhschuldhulp.nl of bel 06-30207868.

Voor verdere informatie kunt U ook terecht bij Jacob van Vliet (Email: jacobvvliet@hetnet.nl en tel: 033-2772905) of Wim Jurgens (Email: w.jurgens@kpnmail.nl en tel: 033-2867664).