• Van links naar rechts: Iska Roosendaal, Eva Verboom, Reinier van Santen, Sjoukje van Krimpen, Jolanda Aartsen, Anja van Altena en Elma Hoff.

    Joke van der Heide

Hop on - Hop off banenbus

WOUDENBERG Om jongeren te laten zien hoe leuk werken of stagelopen is bij bedrijven in Scherpenzeel en Woudenberg, houdt Stichting Jeugd-Punt samen met de gemeente Woudenberg en de Bedrijvenkring Scherpenzeel-Woudenberg (BSW) op 13 juni een Vaktoer.

Met een Hop on - Hop off bus vertrekken de jongeren vanaf het Cultuurhuis aan de Dorpsstraat 40 in Woudenberg en toeren naar bedrijven van hun keuze. Om zich tijdens het bedrijfsbezoek te laten voorlichten over loopbaanmogelijkheden, keuzemogelijkheden voor vervolgstudies, een stageplek of een leerwerkplek.

EIGEN DORP ,,Jongeren van 14 tot 24 jaar krijgen zo de kans om zich breed te oriënteren in hun eigen woonplaats. Er hebben al 27 bedrijven toegezegd dat ze meedoen. Het gaat om bedrijven uit verschillende sectoren zoals transport en logistiek, handel en economie, zorg en welzijn en groen", vertelt Eva Verboom enthousiast. Zij is zelf stagiaire bij Jeugd-Punt en helpt mee met de organisatie van dit unieke evenement. Sjoukje van Krimpen (BSW) voegt toe dat er lokaal heel veel te doen is. Scherpenzeel en Woudenberg kennen veel mooie bedrijven. Uit onderzoek van de BSW blijkt dat Woudenbergers dit ook vinden, want maar liefst 49 procent van de Woudenbergers werkt in eigen dorp.

Jongeren krijgen in Woudenberg onder andere de kans om in de keuken te kijken bij Garage de Jonge Van Dijk, aannemer Legemaat Van Elst, Reinaerde en De Kruijff accountants. In Scherpenzeel organiseert E&P Opleiding & Advies een bedrijfsbezoek door jongeren te laten kennismaken met lassen. Jolanda Aartsen (gemeente Woudenberg) benadrukt hoe belangrijk ondernemers het vinden om zich in deze krappe arbeidsmarkt te presenteren. ,,Technische mensen zijn met een lampje te zoeken."

In Scherpenzeel doet ook Interface mee. Dit bedrijf is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, innovatieve, modulaire vloerdelen op basis van gerecyclede materialen als visnetten. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. Willemien van den Oever (Interface): ,,Wij vinden het een mooi initiatief om ons als bedrijf te tonen aan scholieren. Hoewel wij een groot bedrijf zijn met 350 medewerkers blijkt toch dat mensen ons in het dorp niet altijd kennen. We merken wel dat als mensen bij ons binnen kijken ze het interessant vinden." Ook Interface heeft een grote vraag naar technische mensen. Naast bedrijfsbezoeken presenteren ook bedrijven zich in het Cultuurhuis.

VERLOFAANVRAAG Voor de Vaktoer van 13.00 tot 17.00 uur kunnen jongeren uit Scherpenzeel en Woudenberg zich opgeven via de website www.vaktoer.nl. Op de site kunnen zij ook direct een verlofaanvraag voor school downloaden. De organisatie benadert op dit moment scholen uit de omgeving over het evenement. Deze reageren positief. Volgende week krijgen 1.700 jongeren uit Woudenberg ook een uitnodiging thuisgestuurd.