• Archief BDUmedia

Hoeveelheid restafval in Woudenberg ruim gehalveerd

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg is vanaf januari, in samenwerking met de ROVA, gestart met een nieuwe manier van het inzamelen van afval en grondstoffen. Na een halfjaar blijkt uit de balans dat de hoeveelheid restafval met 55 procent is gedaald. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

,,Ik ben echt trots op de inwoners van Woudenberg dat ze van begin af aan zo goed meewerken aan deze duurzame manier van afvalinzameling. Het was nog even wennen voor iedereen. De positieve inzamelingsresultaten zie ik als een mooie opmaat naar een nog duurzamer Woudenberg.'', aldus wethouder Gijs de Kruif.

INZAMELINGSRESULTATEN Volgens de inzamelingsresultaten van het eerste halfjaar van 2017 is er 55% minder restafval en 78% minder grof huishoudelijk afval. Dit komt doordat de inwoners het afval beter zijn gaan scheiden, er is meer GFT en PMD opgehaald. Deze grondstoffen worden opnieuw gebruikt. Uit de afvalcijfers over de eerste helft van 2017 blijkt dat het gemiddeld aantal aanbiedingen van het restafval lager is dan verwacht. Het gemiddelde van het aantal aanbiedingen van restafval minicontainers ligt nu op 2,5 aanbiedingen (doorgerekend vijf per jaar, geschat was gemiddeld zeven aanbiedingen per jaar). Voor de ondergrondse restafvalcontainer ligt dit nu op 9,4 aanbiedingen (doorgerekend 18,8 per jaar, geschat was gemiddeld 28 aanbiedingen per jaar).

BETALINGEN Sinds de invoering van Difta wordt er, naast een vast bedrag, per keer betaald dat de minicontainer aan de weg gezet wordt of per aanbieding aan de ondergrondse container. De afrekening vindt begin 2018 plaats.