• Remko de Waal

Hitteplan voor provincie van kracht

SCHERPENZEEL (ANP) Het Nationaal Hitteplan is vanaf vandaag in werking voor de provincie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags te beperken en veel in de schaduw te blijven.

THUIS Ook raadt het RIVM aan om ervoor te zorgen dat het huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen.

RISICO Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieke mensen en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij deze hoge temperaturen. Ook sporters moeten bij deze hoge temperaturen oppassen. Het gevolg van aanhouden hitte kan vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn zijn.

VIERDAAGSE Het Rode Kruis gaat tijdens de Vierdaagse van Nijmegen waaiers uitdelen met met tips om deelnemers en toeschouwers te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de hitte. ,,De eerste dag is de meest riskante. Uitdroging ligt op de loer en ook is de hartslag op de eerste dag het hoogst'', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. ,,Na de eerste dag nemen de risico's op een verstoorde water- en zoutbalans sterk af. Het lichaam past zich aan als het zich meerdere dagen achter elkaar inspant.''

De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20.