• Huize Geerestein rond 1900

    archief Oud Woudenberg
  • de familie Hooft rond 1985

    archief familie Hooft
  • Roomboterfabriek de Vooruitgang rond 1900

    archief Oud Woudenberg

Historische avond Oud Woudenberg: Drieluik als presentatievorm

WOUDENBERG In De Voorhof aan de Nico Bergsteijnweg vindt donderdag 26 oktober een Historische Avond van Stichting Oud Woudenberg plaats. Het programma begint om 20.00 uur en is gewijd aan twee boeiende onderwerpen, ridderhofstad Geerestein en Roomboterfabriek De Vooruitgang en de Coöperatie.

Voor de pauze wordt met fotobeelden het verhaal van ridderhofstad Geerestein en zijn bewoners, de familie Hooft, verteld. Na de pauze wordt een film over de inmiddels niet meer bestaande Roomboterfabriek de Vooruitgang en over de Coöperatie vertoond.

FEEST DER HERKENNING De Roomboterfabriek is opgericht in 1897 en de Coöperatie Coöperatieve Boerenleenbank en Handelsvereniging 'Woudenberg-Maarn' in 1907. Deze film is opgenomen ter gelegenheid van het jubileum in 1957. De oude film is door Carola Wittenberg voorzien van tekst, geluid en muziek. Voormalige melkfabriekmedewerkers, onder wie Hans van Pelt, hebben de tekst met achtergrondinformatie samengesteld. Voor veel Woudenbergers betekent deze film een feest der herkenning.

De lezing en powerpointpresentatie over Geerestein en de familie Hooft wordt verzorgd door historicus drs. Herman Schouten. Ook zal de Arnout Hooft, zoon van Pieter en Sylvia Hooft, aanwezig zijn en een inleiding houden over dit onderwerp. Hij is kort geleden teruggekeerd uit het buitenland en gaat zijn ouder wordende vader ondersteunen bij het beheer van het landgoed. Ook wil hij het contact met het dorp Woudenberg en Stichting Oud Woudenberg nieuw leven inblazen.

FAMILIEARCHIEF De familie Hooft bewoonde Geerestein vanaf 1834 en heeft in het verleden veel voor de ontwikkeling van Woudenberg betekend door allerlei economische en sociale initiatieven. Hij heeft uit het familiearchief stukken bij elkaar gezocht die geschikt zijn om tentoon te stellen bij de expositie over Geerestein en zijn familie.

Deze expositie, die ingericht wordt door Annie Robbertsen, Piet de Kruif, Johan de Kruijff en Ine de Ridder, start na de Historische Avond in de Oudheidkamer van het Cultuurhuis. De expositie duurt tot eind april 2018.

Net als de eerdere expositie over Huize Laanzicht en de familie de Beaufort zijn de expositie over Geerestein en de familie Hooft en de presentatie tijdens de Historische Avond opgebouwd als drieluik. Het eerste en tweede deel van dit drieluik gaan over het ontstaan en de ontwikkeling van landgoed Geerestein en de eigenaren en bewoners van Huize Geerestein. Het derde deel is het meest uitgebreid en vertelt over de invloed van de familie Hooft op Woudenberg. Hierbij komen Eben Haëzer, de Wilhelmina bewaarschool, de naaischool, de kerk, het gemeentehuis, Groenewoude en de opzet van het oude Dorcas uit 1885 aan bod.

Stichting Oud Woudenberg hoopt veel Woudenbergers te zien bij de Historische Avond en de bijbehorende expositie.