• Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • de opening: burgemeester Cnossen steekt de Amnestykaars aan

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Marianne Maasland interviewt Mebrahti Godefay

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Pop classic koor Gemengde Noten treedt op

  Hannie Lamberink-van de Veen

'Hier meer deelnemers dan elders'

WOUDENBERG Amnesty Woudenberg hield zaterdag 9 december vanaf 11.00 uur de jaarlijkse inloopschrijfactie in het Cultuurhuis vanwege 'de dag van de rechten van de mens'.

Burgemeester Cnossen opende de schrijfactie om 11.30 uur door de Amnesty-kaars aan te steken. Ze herinnerde er aan dat deze aandacht gevangenen tot steun is en dat wij hier comfortabel, zonder bedreiging, in vrijheid kunnen schrijven, terwijl in andere landen mensen daarvoor gevangen worden genomen. Er werd inmiddels al druk geschreven met behulp van voorbeeldbrieven. Kinderen versierden geschreven kaarten met een vrolijke tekening.

VERMOORD Dit jaar koos Amnesty Woudenberg vijf mensen uit om voor te schrijven: Mahadine uit Tsjaad zit gevangen vanwege zijn uitingen op Facebook. Ni Yulan uit China werd gemarteld en gevangen gezet, omdat ze opkwam voor mensen die, net als zij, uit hun huis werden gezet. Xulhaz Manna uit Bangladesh is vermoord, omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT's. De daders werden niet gestraft. Hanan Badr el-Din uit Egypte werd gevangen gezet, omdat ze opkwam voor nabestaanden van verdwenen mensen en Taner Killic werd als voorzitter van Amnesty Turkije opgepakt, omdat hij lid zou zijn van een 'terroristische organisatie'.

SUCCESVOL De schrijfacties zijn succesvol: afgelopen jaar zijn drie mensen voor wie vorig jaar geschreven werd vrijgelaten. Na de opening interviewde Marianne Maasland de Woudenbergse Mebrahti Godefay die uit Eritrea gevlucht is en nu taallessen volgt bij het Studiecentrum. Ze heeft haar man al jarenlang niet gezien en werkt eraan om hier een baan te krijgen. Pop classic koor Gemengde Noten onder leiding van Rineke de Wit verzorgde een optreden. De koorleden en hun publiek schoven ook aan bij de schrijfactie.

Amnestyvoorzitter Ruud van der Krogt: ,,Deze actie is een voorbeeld van verbinding. Er zijn in Woudenberg dan ook meer deelnemers aan de schrijfactie dan elders in het land."