Het laatste 'kunstje' van 87-jarige Henk Obbink

WOUDENBERG In Galerie Dalhuijsen, boven Dalhuijsen 'Wonen &Slapen' in Woudenberg, exposeert Henk Obbink uit Scherpenzeel. Zijn expositie 'Terugblik in verf en stenen' duurt tot 28 mei.

Door Hannie Lamberink

Tijdens de openingstijden van de winkel zijn in de galerie olieverfschilderijen en stenen beelden van hem te zien. Hij exposeerde eerder via connecties in Haren, in de bibliotheek in Scherpenzeel en in het gemeentehuis in Woudenberg. Werkstukken uitkiezen om een expositie in te richten is fysiek en psychisch een intensieve klus, althans zo ervaart de 87- jarige Henk Obbink het. Hij denkt dat dit zijn laatste expositie zal zijn, maar zeker weet je dat nooit. Hij hoopt nog lang door te kunnen gaan met beeldhouwen, schilderen en andere hobby's zoals cellospelen.

LEERLINGEN Hij tekende altijd veel en stimuleerde ook in zijn werk als basisschoolleerkracht graag de creativiteit bij zijn leerlingen. Toch werd hij pas op latere leeftijd als 'kunstenaar' actief: ,,Ook al kost alles meer tijd als je ouder wordt, je bent nooit te oud om ergens aan te beginnen!"

Zelf ziet hij zich als 'hobbyïst'. In 1949 kwam hij van de kweekschool, waar hij een goede tekenleraar had. Jarenlang was hij directeur van een school in Zeist en van de Bruinhorstschool in Scherpenzeel. Hij hield zich toen ook bezig met vernieuwingen in het tekenonderwijs. Hij schreef er zelfs een leerplan voor, maar dat verouderde al snel weer. Ook interesseerde hij zich voor geschiedenis en was hij ambtenaar van de burgerlijke stand. Toen de wet op het basisonderwijs in 1985 kwam, liet hij een ander directeur worden en werd zelf adjunct. Pas na zijn pensioen had hij echt meer tijd voor schilderen en beeldhouwen.

KLEINZOON KLOMPENMAKEN Als kleinzoon van een klompenmaker begon Henk het beeldhouwen net als zijn broer met het snijden van houten figuren. Later leerde hij de techniek om met steen te werken. Eerst maakt hij een kleimodel en daarna begint hij pas in steen. Hij gebruikt graag speksteen, albast en serpentijn, maar ook hardere steensoorten als onyx en wahmani. ,,De vorm van de steen brengt me op een idee wat het kan worden. Ik begin handmatig en doe de afwerking met elektrisch gereedschap. De sierlijke beelden hebben vaak titels als 'Liefde', 'Zorg', of 'Bescherming', maar iedereen is vrij om iets anders te zien in de figuren zonder gezicht. Soms werk ik in opdracht."

Bij zijn schilderijen zijn wolken en water vaak het onderwerp. Een enkele keer zijn mensfiguren te zien. Op realistische wijze beeldt hij op doek of hardboard de natuur uit met olieverf op waterbasis, maar zijn schilderijen lijken ook impressionistisch. Hij werkt niet met acrylverf ,omdat dat te snel droogt: hij mengt zijn verf vaak nog op het doek. Foto's die hij tijdens zijn vele camperreizen in binnen- en buitenland maakte  zijn de inspiratiebron voor zijn schilderwerken. Hij maakt overigens zelf de lijsten.

Henk Obbink is autodidact en heeft schilderlessen gevolgd bij de Maarnse kunstschilder Jan de Haas  en beeldhouwlessen bij Guus Jooss in Utrecht en Caroline Teesing in Eindhoven. Bij Jan de Haas leerde hij met olieverf werken, deed een cursus modeltekenen. Obbink schilderde ook buiten, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Door een ontmoeting met Dalhuijsen woninginrichter kwam hij als exposant bij de galerie terecht: ,,Het is leuk om werk te laten zien en misschien iets te verkopen."

Er is geen officiële opening maar Henk is persoonlijk aanwezig om bezoekers te ontmoeten in Galerie Dalhuijsen op de vrijdagen 15 en 29 april en de zaterdagen 9 en 23 april, van 14.00 tot 17.00 uur