• Hans Blomvliet

'Herfst valt vroeg in'

Natuur in de war door hitte

Joke van der Heide

WOUDENBERG Door het vallen van de bladeren lijkt het alsof de herfst al is ingeluid. Dit ziet er met het warme weer vreemd uit, maar is volgens de gemeente Woudenberg een reactie van bomen en heesters op de extreme warmte en hitte.

Al eerder vertelde de gemeente dat zij jonge aanplant twee keer per week water geven. Pas aangeplante bomen en heesters hebben volgens de gemeente gewoonweg nog te weinig wortels om voldoende water op te kunnen zoeken. Zij hebben dus extra water dichtbij de stam nodig om niet helemaal te verdrogen.

De gemeente legt vervolgens uit dat oudere beplanting een veel groter wortelgestel hebben. Zij kunnen daardoor beter tegen droogte, omdat zij het vocht ook verderop kunnen opnemen. Als reactie op de extreme warmte en droogte stoten bomen en heesters wel hun bladeren af, waardoor ze minder gaan verdampen. Ze gaan als het ware in de winterstand om zo te proberen te overleven, waardoor het lijkt of de natuur al richting de herfst gaat en de bladeren van de bomen vallen.

Wat de schade aan de beplanting uiteindelijk zal zijn, vindt de gemeente moeilijk te zeggen. ,,We hebben immers geen recente ervaring met zulke extreme warme en droge zomers. Het kan zijn dat een deel van de beplanting blijvende schade overhoudt of helemaal niet meer opnieuw zal uitlopen. Deze zal dan het komend plantseizoen vervangen moeten worden", legt een woordvoerder uit.

In een eerder artikel in De Woudenberger bij de start van de eerste hittegolf heeft de gemeente aangegeven het fijn te vinden als burgers het openbaar groen bij het sproeien van hun eigen tuin meenemen. Dat is ook gebeurd bevestigt de gemeente. Er zijn inderdaad inwoners die het gemeenteperkje voor hun woning nat houden zoals bijvoorbeeld de bewoners van de Prangelaar.

De enorme droogte heeft volgens de gemeente meer gevolgen. Hoewel de vissen in de vijvers zich in stand houden, is hier ook hard vers regenwater nodig. Volgens de website Waterschap Vallei & Veluwe zijn er na de eerste melding bij de gemeente Woudenberg geen meldingen van botulisme en blauwalg binnengekomen.

Er komen wel klachten van burgers over extra neveneffecten van de warmte en droogte binnen. Allereerst over de eikenprocessierups. Dit heeft in het buitengebied in de openbare ruimte aan de Steeg geleid tot explosieve groei. De tweede week van juli zou Bert van Ginkel, ongediertebestrijder, hier mee aan de slag gaan. Clara van Ravenhorst vertelde dat dit nog niet gebeurd is. Bij inspectie heeft Bert van Ginkel besloten om deze klus als laatste te doen, omdat de nesten zo groot zijn geworden dat deze niet kunnen worden opgezogen en het een hele vieze klus wordt om ze weg te halen. De gemeente komt in het najaar met een bestrijdingsplan. De gemeente ontvangt nu ook meer meldingen van wespennesten, die vervolgens in de openbare ruimte door of in opdracht van de gemeente verwijderd worden. Op particulier terrein verwijst de gemeente door naar een professionele erkende ongediertebestrijder.