• Foto: Klaas Haitsma

Henschotermeer vanaf N224 duidelijk zichtbaar na bomenkap

WOUDENBERG Wie op de N224 langs het Henschotermeer rijdt, ziet het meer nu duidelijk liggen. De reden is dat het bos bij het Henschotermeer is uitgedund. Voor het plaatsen van een hek of voor 'achterstallig' onderhoud? Onze redactie vroeg het aan de provincie.

Joke van der Heide

 

Er wordt flink gespeculeerd over de plannen voor het plaatsen van een hek rond het Henschotermeer. Op de Facebook-pagina van Niiws wordt bijvoorbeeld gesteld dat het bos niet zomaar wordt gekapt. De redacteur ziet maar één mogelijkheid voor de systematische kap van een rechte strook van 5 meter breed en bijna 1 km lang, en dat is dat het Henschotermeer een hek krijgt.

De woordvoerder van gedeputeerde Mariette Pennarts, Patricia Schalkwijk, weerlegt dit. Zij vertelt dat de gedeputeerde samen met de wethouders van Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug afgelopen week een gesprek heeft gehad met de exploitant. De woordvoerder benadrukt dat er geen relatie is tussen het kappen van de bomen en de vraag of er wel of niet een terreinafscheiding komt. ,,Dat is op dit moment nog niet duidelijk", aldus Schalkwijk.

Over de bomenkap vertelt zij dat dit nodig was vanwege achterstallig onderhoud. ,,Dit valt onder de Boswet. De exploitant, de heer Van de Lagemaat, heeft dit onderhoud volgens de geldende regels uitgevoerd." De woordvoerder verwacht dat er over een maand meer duidelijkheid komt over de ontwikkelingen van het Henschotermeer.

De linkse coalitie voor een gratis Henschotermeer heeft ook nog geen duidelijkheid. De exploitant heeft aan initiatiefnemer Ruud Stuivenberg (SP Leusden) aangegeven dat hij geen tijd heeft voor een afspraak. ,,Een aantal dagen later lazen wij in de pers dat de exploitant stelde dat de keuze is: entreeheffing of subsidie", aldus Moniek van de Graaf (PvdA).