• Elizabeth Heijblom

Henschotermeer krijgt nieuwe exploitant

WOUDENBERG Het Henschotermeer is al tientallen jaren voor velen een geliefde plek om te recreëren. Tot nu toe waren het beheer, het onderhoud en de exploitatie van het meer in handen van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied. Omdat dit

Recreatieschap per 1 januari 2018 wordt opgeheven, is de afgelopen jaren in stilte gezocht naar een nieuwe exploitant. De familie Van de Lagemaat, eigenaar van het naastgelegen vakantiepark De Heigraaf gaat de uitdaging aan en zal de exploitatie van het Henschotermeer vanaf 1 januari 2018 op zich nemen.

Landgoed Den Treek-Henschoten is eigenaar van het Henschotermeer met omringend recreatieterrein. Samen met de provincie Utrecht, de gemeente Woudenberg en de gemeente Utrechtse Heuvelrug is vanaf 2015 intensief gewerkt aan een nieuwe, bestendige toekomst voor het meer. Zo blijft het gebied in de toekomst opengesteld voor publiek en zullen de huidige uitstraling van het meer en het boslandschap behouden blijven.

BIJDRAGE NODIG Om het beheer en het onderhoud van het gebied te kunnen blijven bekostigen, is het voor de nieuwe exploitant noodzakelijk om een bijdrage te vragen aan de bezoekers die gebruik willen maken van het Henschotermeer. Een lastige maatregel, maar zonder aanvullende inkomsten is het terrein niet exploitabel. Voorheen werden de kosten van beheer en onderhoud deels betaald uit overheidssubsidie en deels uit parkeergelden. Met het verdwijnen van het Recreatieschap houdt ook deze overheidssubsidie op te bestaan en is het vragen van een bijdrage aan de bezoekers volgens de nieuwe exploitant nodig.

UITDAGING Het Henschoter recreatiegebied is een begrip in de omgeving en jaarlijks vinden veel inwoners van de omliggende gemeenten en toeristische gasten de weg naar dit unieke stuk natuur om er te genieten van de mooie stranden en van het zwemwater. Dat maakt de uitdaging voor de familie Van de Lagemaat des te groter, maar zij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. De plannen voor de inrichting van het gebied, wat betreft horeca en dergelijke, zijn nog in ontwikkeling en mede afhankelijk van vergunningen, maar de familie Van de Lagemaat rekent op de nodige positieve ondersteuning vanuit de overheden, zodat het Henschotermeer zijn bijzondere karakter en functies kan behouden.