• Foto: Gerwout Lamberink/BDU

Heibel over nieuwjaarsfeest in Woudenberg

WOUDENBERG ,,Mijn instelling is dat het feest moet doorgaan", vertelt Wil ter Maaten van de voetbalvereniging. Samen met Dice Box is haar vereniging gekozen om het muziekevenement tijdens de jaarwisseling te organiseren. Ervaring gaf de doorslag. De andere twee indieners, vanuit de plaatselijke horeca, zijn boos.

Joke van der Heide

 

Horeca-ondernemer Talya van restaurant de Toekomst vraagt zich af waarom de gemeente kiest voor een vereniging boven de horeca. En dan ook nog een vereniging, die een paar jaar geleden zelf gestopt is met de organisatie van het nieuwjaarsfeest. ,,Het is belachelijk en niet eerlijk. Wij zijn de ondernemers en hebben het moeilijk. De gemeente heeft juist aangegeven dat zij de horeca willen steunen", aldus Talya. Zijn bedrijf heeft wel ervaring, want toen de voetbalvereniging stopte, heeft hij de organisatie samen met Herry Veenendaal opgepakt. Daarna heeft hij zich teruggetrokken, omdat twee kapiteins op een schip niet werkt. Talya is bewust niet ingegaan op de uitnodiging van de burgemeester om de keuze toe te lichten. Telefonisch contact was wat hem betreft voldoende.

Lia van Beek van Herry's bar heeft dit wel gedaan. Na het overlijden van Herry van Veenendaal runt zij Herry's bar, die al meerdere jaren de organisatie van het feest voor haar rekening heeft genomen. ,,Ik vind het niet zo leuk dat de gemeente kiest voor een vereniging én een Scherpenzeels bedrijf als Dice Box. Het is toch een Woudenbergs feest. Tijdens het gesprek was ik overrompeld toen werd aangegeven dat het misschien wel te zwaar is voor mij na het overlijden van Herry en mijn moeder. Als dat zo was zou ik geen aanvraag hebben ingediend. Ik ben te eigenwijs om volgend jaar opnieuw een aanvraag te doen. Dan organiseer ik zelf wel wat." De gemeente hoopt dat Herry's bar volgend jaar toch wil inschrijven, omdat de horecagelegenheid nu in een overgangsjaar zit. De papieren voldoen op dit moment formeel nog niet aan de Drank- en Horecawet.

De voetbalvereniging en Dice Box zijn de eerste partijen, die 10.000 euro krijgen om het evenement zelfstandig te organiseren. Wil ter Maaten had deze beslissing niet verwacht, maar heeft er zin in. Een paar jaar geleden was zij de reden dat de vereniging stopte. ,,Het was even genoeg. Mijn kleinzoons vroegen wanneer ze oma weer zagen. Ik heb nu een paar jaar aan de andere kant gestaan en het blijft kriebelen. Dice Box heeft ons benaderd, omdat zij veel vertrouwen hadden in hoe wij het vier jaar samen hebben gedaan. De mede-eigenaar van Dice Box, Wim van de Haar, komt overigens uit Woudenberg." Op de vraag of de voetbalvereniging winst behaalt uit de organisatie, geeft zij aan dat dit niet de doelstelling is. Het gaat er om dat Woudenbergers samen het nieuwe jaar in kunnen luiden.