Handhaven alleen op heterdaad

WOUDENBERG In de maand juli heeft de gemeente Woudenberg een handhavingsactie gehouden op overtredingen van de herziene verkeersregels voor het vernieuwde centrum. Handhaving was al langer een verzoek van winkeliers en bewoners en dan niet alleen op het gebied van verkeer, maar ook voor het tegengaan van afvaloverlast.

Joke van der Heide

Voor het verkeer gaat het om fout parkeren in de Dorpsstraat en het negeren van éénrichtingsverkeer op onder andere de Dorpsstraat en de Prins Hendrikstraat. Gekozen is voor een handhavingsactie door de Boa en een groep Boa's in opleiding. Op de vraag van onze redactie hoeveel bekeuringen er zijn uitgeschreven en voor welke overtredingen, heeft de gemeente aangegeven hier nog geen zicht op te hebben. In september zal de actie worden geëvalueerd en kan de gemeente meer zeggen over het resultaat.

Op de vraag of de julivakantiemaand de beste maand is voor deze actie reageert de gemeente dat er inderdaad mensen met vakantie zullen zijn. De actie is volgens de gemeente echter niet alleen bedoeld voor Woudenbergers, maar voor iedereen die deelneemt aan het verkeer. Met als doel om te zorgen voor een veiliger dorp.

Afvaloverlast van jongerengroepen is een aantal inwoners en vrijwilligers van het Cultuurhuis een doorn in het oog. De gemeente benadrukt dat de Boa en de politie hier aandacht voor hebben. Het probleem is echter dat zij pas kunnen handhaven als ze zien dat iemand afval van zich afgooit. Net als bij hondenpoep, wat ook een grote ergernis is. Er kan pas bekeurd worden als iemand op heterdaad betrapt wordt. Dat maakt het handhaven volgens de gemeente lastig. Het interview met een groep jongeren in De Woudenberger van vorige week geeft aan dat de jongeren een ander beeld hebben. De Boa ziet hen wel, maar hun overtredingen niet.