• Jannie, Wim, Marolien, Hanneke, Jan Dirk en Reline nemen afscheid van hun klanten.

    Gerwout Lamberink
  • De groentewinkel van de familie Kooiman in de Voorstraat.

    Gerwout Lamberink

Groentewinkel familie Kooiman stopt

WOUDENBERG Zolang als Woudenbergers weten is er in de Voorstraat een winkel voor groenten en fruit. Eerst was de familie Heus eigenaar van 'Klein Westland', daarna Peter Visser en sinds 21 jaar drijft de familie Kooiman de zaak. Aan deze vanzeldsprekendheid komt nu een eind. Om gezondheidsredenen, veranderingen in de Voorstraat en gebrek aan een opvolger komt daar 28 juli een eind aan. Wim wordt ouder en Jan Dirk blijkt chronische artrose te hebben. Arnold, Jannie, Reline, Nellie, Hanneke, Marolien, Wim en Jan Dirk sluiten 28 juli met pijn in hun hart de winkeldeuren. Hiermee verdwijnt de laatste groentewinkel uit het dorp.

De familie Kooiman is een handelsfamilie. Opa Dirk uit Maarsbergen ging voor de oorlog al met aardappelen, groente en fruit langs de deuren in Bilthoven en Soest die zijn vader verbouwde. Zijn zoon Wim ging als 13 jarige na school met hem mee naar de veiling in Zaltbommel en 's middags ventte hij met de handkar en later de bakfiets de groente. Voor de nu onwaarschijnlijke prijs van 15 cent (nog in het guldentijdperk) verkocht hij doosjes aardbeien. Later ging Wim met zijn broer en een zwager met een rijdende winkel op pad. Twee zussen werkten in een groentehal in Soest.

EMMASTRAAT Door zijn huwelijk met de Woudenbergse Karelien in 1976 kwam Wim in de Kon Emmastraat in Woudenberg terecht. Vanuit zijn zaak in Soest bevoorraadde hij groentespeciaalzaken. Dat liep goed en al gauw vonden ze een huis met een pakhuis er bij op de Zegheweg waardoor Wim niet meer heen en weer hoefde. Toen de zaak doorgroeide stopte hij met de rijdende winkel. In Bilthoven kreeg hij een dag per week een standplaats voor groenten en fruit die nu door Wim, Jan Dirk en Nellie gerund wordt. In 1997 verhuisde de groothandel naar de Schoolstraat en ook namen ze de AGFzaak over van Peter Visser.

HELE FAMILIE Vader Wim zag het helemaal zitten: een extra winkel om te bevoorraden en twee dochters achter de toonbank. De jonge Hanneke en Nellie gingen de uitdaging aan zonder ervaring of kennis van groente en fruit. Ze wisten net wat een appel of een peer was. Wim bracht hen snel wat kennis bij en de broers hielpen. Gelukkig woonde iedereen nog thuis waardoor besprekingen met alle 'werknemers' haalbaar waren. De winkel had nog een toonbank voor de bediening en salades en groenten sneden ze zelf. Zoon Jan Dirk liep als kind al in de winkel: klanten vonden hem een boefje. Later hielp hij ook en na zijn schooltijd kwam hij in de zaak. Zoon Dirk deed met vader de inkoop en de groothandel. Zo werkte iedereen in de zaak en was er altijd wel iemand van het negental die kon helpen. Eén van de broers presteerde het om klanten de dichtsbijliggende bloemkool te verkopen. Dan kwam een alleenstaande thuis met een bloemkool die groot genoeg was voor de hele straat.

ZONNETJE Dirk en Jan Dirk ruilden van functie: Jan Dirk deed de groothandel en Dirk verbouwde de winkel tot zelfbedieningswinkel. Vanwege zijn gezondheid moest hij er helaas mee stoppen. Eén van de klanten, de vrolijke Jannie Veldhuizen, zag dat hulp nodig was en kwam helpen. Dat beviel iedereen heel goed: de klanten waren blij met haar en de hele familie Kooiman is erg trots op haar en wil deze enige medewerker graag in het zonnetje zetten. Ook het jongere zusje, Reline, ging na haar schooltijd in de winkel werken. Net als Jan Dirk was ze een gezellige druktemaker. Hanneke:"Ik werkte 2 dagen per week met haar samen. Het viel mij en Jan Dirk maar ook de klanten erg tegen dat ze na een operatie aan een buikzenuw in 2016 moest stoppen en op kantoor ging werken. Nog elke week wordt er naar Reline gevraagd."

VOLGENDE GENERATIE Zelfs de volgende generatie werkt in de winkel. Hanneke's dochter Marolien hielp als kind in haar vrije tijd en zoon Gidion helpt met de verkoop langs de deuren. Ook was Kooiman met recepten ed. actief op Facebook. Klanten lieten daar tevreden berichtjes achter. Door de groothandel en de contacten met leveranciers kon Kooiman altijd goede en verse producten leveren tegen een lage prijs.

DANKBAAR Het afgelopen jaar waren er veel onzekerheden. Moet het pand weg of niet? Er was overleg over standplaatsen in het dorp. Na alle mooie en succesvolle jaren is het nu voor deze ondernemersfamilie in hart en nieren moeilijk om de zaak te sluiten en afscheid te nemen van de klanten met wie ze zo'n goede band hebben opgebouwd: ,,Het draaide in onze winkel niet om geld maar om de sfeer en het over en weer zorgen voor elkaar en de klanten. We zijn erg dankbaar voor het jarenlange vertrouwen van de Woudenbergse klanten." Ook de standplaats in Bilthoven stopt omdat Jan Dirk het werk fysiek niet meer kan. Hanneke: ,,Ik hoop dat er nog een opvolger komt want Woudenberg zonder groenteboer kan echt niet!"