• De initiatiefnemers van Mijn Boederijtje, samen met wethouder Pieter de Kruif.

  Mijn Boerderijtje
 • Wethouder Pieter De Kruif knipt het symbolische lintje door en verricht zo de officiële opening van Mijn Boerderijtje.

  Mijn Boerderijtje
 • Mijn Boerderijtje
 • De aanwezigen kregen na de officiële opening de mogelijkheid om onder toeziend oog van tuinman Carel van de Pol de allereerste plantjes te planten.

  Mijn Boerderijtje
 • Geen prikwijn, maar gezonde kiwi/komkommer smoothie om te toosten op de start van het platform.

  Mijn Boerderijtje
 • Ook wethouder Pieter de Kruif plantte wat plantjes.

  Mijn Boerderijtje

'Groente verbouwen in Woudenberg vanaf de bank'

WOUDENBERG Er was dinsdagmiddag wat bijzonders gaande op het land aan de Voskuilerweg 20 in Woudenberg. Wethouder Pieter de Kruif ging, keurig in het pak , samen met enkele in fel groene jassen gestoken medewerkers van Mijn Boerderijtje de akker op voor de lancering van 'de boerderij van de toekomst'.

Na het betreden van het terrein, over een heuse stroloper, werd geheel in stijl getoast met een gezonde kiwi/komkommer smoothie en kregen belangstellenden een demo over het interactieve gebruik van het biologische platform. Want dat is Mijn Boerderijtje: een online platform waarmee iedereen zijn of haar eigen 100 procent biologische groente vanaf de bank kan verbouwen. Vervolgens knipte wethouder De Kruif het symbolische lintje door om het land officieel voor geopend te verklaren.

Mijn Boerderijtje heeft de ambitie om de boerderij van de toekomst, vóór iedereen te zijn, legt Bert ter Maaten, een van de initiatiefnemers uit ,,Eerst regionaal, dan landelijk en uiteindelijk mondiaal.'', Hij probeert het beste uit twee werelden met elkaar te verbinden. ,,Opgegroeid in het buitengebied van Woudenberg liggen mijn roots middenin een agrarische omgeving. Ik zie het als een mooie uitdaging om het traditionele ambacht van akker- en landbouw te verrijken met hedendaagse en toekomstbewuste technieken.''

Gebruikers van Mijn Boerderijtje bekommeren zich online om hun door hen zelf geactiveerde moestuin. Via een interactief online platform zijn zij verantwoordelijk voor de groei van de groenten door hierin de noodzakelijke taken aan te geven zoals ploegen, harken of onkruid wieden. De in de tool aangeklikte taken worden vervolgens uitgevoerd door een ervaren tuinman. Ter Maaten: ,,Zo groeit alles exact zoals het gepland wordt door middel van de 'groene vingers' op de touchscreens van de tablets en smartphones van deze nieuwe generatie boeren en boerinnen. Een biologisch platform dus, waar ambacht en innovatie hand-in-hand gaan.''

Maar het initiaitief beoogt nog meer, vullen mede-initiatiefnemers William de Koning, Henk den Boer en Rens Boelsma aan. ,,Door aandacht voor onze omgeving en zorg voor groenten, planten we met Mijn Boerderijtje een lokaal en sociaal zaadje waarmee we straks duurzame voordelen oogsten. Enerzijds in de biologische groenten die de tuinier na de oogst thuisgestuurd krijgt en anderzijds in werkgelegenheid voor mensen met zorg. Zodat we samen kunnen bijdragen aan een duurzame manier van verbouwen, verzenden en consumeren. Want", vervolgen ze, ,,in een wereld waarin alles direct beschikbaar is, is het belangrijk dat we ons bewust blijven van wat we eten maar ook hoe dit op ons bord terecht is gekomen. Zichtbaarheid en interactie zijn wat dat betreft kernwoorden en -waarden. De digitale en fysieke wereld door middel van innovatie met elkaar verbinden is dé manier om continuïteit van onze grond- en voedingsstoffen te waarborgen en zo onze samenleving gezond te houden."

Meer informatie op mijnboerderijtje.nl