• Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • manege Groenewoude

Groenewoude breekt wereldrecord megacarrousel

WOUDENBERG Manege Groenewoude mag zich wereldrecordhouder megacarrousel noemen, of wel: 'the largest horse dressage'. Guiness World Records heeft dat onlangs officieel laten weten. De recordpoging van 5 juli 2015 is daarmee goedgekeurd.

Door Hannie Lamberink

Bijna een jaar geleden werd in de grote buitenbak van Manege Groenewoude, Ekris 38 in Woudenberg, een recordpoging carrouselrijden met 68 paarden en pony's gedaan: een groot evenement waar alle ruiters, paarden en pony's van de carrouselgroepen van de manege maar ook ongetrainde pensionpaarden bij betrokken waren. De manege moest even geduld hebben voor de uitslag, maar dat wordt nu beloond.

CHINESE GROEP Het vorige record stond met zestig paarden op naam van een Chinese groep. Joli Luickx: ,,Er was een speciale kür geschreven, er moesten veel formulieren ingevuld worden, en er moest aan allerlei voorwaarden worden voldaan zoals officials, filmopnamen van statief, een aanwezige dierenarts, fotografen, tellers, jury en tijdwaarnemers. Al onze paarden en pony's die dit kunnen waren nodig en de hele rijvereniging van 10 tot 70 jaar was erbij betrokken. Van te voren werd flink geoefend.''

VLEKKELOOS De ruiters liepen de kür eerst zelf, zonder paarden. Daarna begon de uitdaging en kwam iedereen, netjes en precies hetzelfde gekleed in witte broek en donkerblauw shirt, bij elkaar in de buitenbak. Tellers en tijdwaarnemers letten goed op. Alles verliep vlekkeloos.

Hoewel de officiële KNHS-jury, bestaande uit Anita van Stam en Arno Dammens, na de poging enthousiast was en organisator Joli Luickx terugkeek op een mooie prestatie, duurde het lang voordat de definitieve uitslag kwam van Guinness World Records.

Paardenpaspoorten, deelnemersgegevens, rapporten van tellers en tijdwaarnemers, foto- en filmmateriaal moesten allemaal beoordeeld worden.

Hetty de Koning, die alles via een microfoon in goede banen leidde, is als commandant van de megacarrousel nu officieel recordhouder: ,,Het officiële certificaat is binnen!''

Na de verbouwing van de manege krijgt het certificaat een prominent plekje in de nieuwe kantine.