Groene lichtmast favoriet

SCHERPENZEEL Design, lichtniveau, lichtkleur en lichtbeeld. De keuze voor nieuwe lichtmasten in Scherpenzeel heeft heel wat voeten in de aarde. Op de Voorposten heeft de gemeente in juni een proefopstelling laten plaatsen van acht verschillende armaturen. Deze zijn in de afgelopen tijd op allerlei punten beoordeeld door experts, leveranciers en bevolking.

Het resultaat van de proef is dat er een zeer grote voorkeur blijkt te zijn voor armaturen met een ronde vorm. Als het om de kleur van het straatmeubilair gaat komt monumentengroen als favoriet uit de bus. De kleur antraciet, die destijds is gekozen voor de inrichting van De Heijhorst en overige wijken in plan Zuid, eindigt op een goeie tweede plaats.

De gemeente werkt momenteel aan een bestek voor de aanbesteding. Voor de masten kiest men voor een standaard design in de kleur monumentengroen of antraciet voor de nieuwbouw. In het dorp worden de masten voorzien van armaturen met de favoriete ronde vorm; op de bedrijventerreinen en in het buitengebied kiest de gemeente voor een iets goedkopere variant die technisch echter heel goed scoort.

Alle masten die niet vervangen worden, gaan wel groot onderhoud krijgen (reinigen, schilderen, zuiniger lampen). De gemeente verwacht dat hierdoor het huidige grote aantal storingen aan de openbare verlichting (momenteel 2,5 keer zoveel dan gemiddeld gebruikelijk is) zeer sterk zal afnemen.