• Hannie van de Veen
  • Janny Goemaat tijdens haar presentatie

    Hannie van de Veen

'Goed bedoeld, maar niet wat we nodig hebben'

WOUDENBERG Bij de opening van de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg door wethouder Marleen Treep waren ongeveer dertig bezoekers aanwezig.

In de loop van de dag kwamen nog meer mensen langs. Marleen bedankte niet alleen de mantelzorgers voor hun onbaatzuchtige zorg voor een naaste maar vroeg zich ook af hoe het zou zijn om langdurig zorg te ontvangen.

Daarna verraste Jansje (Janny Goemaat) in Woudenbergs dialect de aanwezigen met haar bespiegelingen over mantelzorg. ,,Mantelzorg kun je zien als een warme jas voor wie die nodig hebben. Volgens mij kun je de mensen van de thuiszorg dan als steunkousen zien en alle andere hulpverleners als overalls. Mantelzorg overkomt je, je hebt geen keus. Zelf heb ik dit kort geleden afgesloten."

Ze besloot haar optreden met humoristische vertelsels over de grote gezinnen van vroeger en met foto's van het oude Woudenberg. Ook vergeleek ze het vroegere inwonen bij je ouders met moderne 'kangoeroewoningen'.

IN GESPREK Om 12.00 uur was er voor iedereen erwtensoep of pompoensoep met stokbrood. Daarna herhaalde Janny haar voordracht. Gedurende de dag waren veel professionals van onder andere de Kleine Schans aanwezig voor persoonlijke vragen of informatie. Ook konden mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan.

PRESENTJE Er was vooral aandacht voor ouderen en mantelzorgers voor ouderen. Jongere mantelzorgers of mantelzorgers voor jongeren waren er nauwelijks. Voor wie een kaartje met zijn naam inleverde was er een presentje en een bloem, maar deze aanwezigen waren eigenlijk al bekend bij de organisatie.

ONTSPANNEN Enkele reacties van aanwezigen: ,,Het was een gezellige bijeenkomst met een lekker gebakje, goed bedoeld, maar ik betwijfel of dit is wat mantelzorgers nodig hebben'', ,,Ik zou liever een echt luisterend oor of echte steun hebben. Al die professionals hebben geen idee hoe het echt is om altijd meer dan de vanzelfsprekende zorg te moeten geven. Echt ontspannen bereik je niet met zo'n dag", ,,Ik voel me door deze dag niet ineens gewaardeerd als mantelzorger, het blijft onzichtbaar en zwaar werk."