• Pauw Media

'Gods leiding is heel duidelijk'

WOUDENBERG] ,,De Bijbellezing is vaak aanleiding voor een gesprek over geloofszaken. Helemaal niet zwaar, maar mensen waarderen dat enorm", vertellen Henk en Rosita Woudenberg, drijvende krachten van Zorgboerderij Breehoef in Woudenberg.

De naam van de stichting achter de zorgboerderij is 'Jabes'. Rosita legt uit hoe dit komt. ,,Toen ik nog met verstandelijk beperkten bij Reinaerde in Woudenberg werkte, gaf een collega mij op een dag een boekje over het gebed van Jabes", verwijst ze naar een Bijbeltekst in 1 Kronieken 4:10. Daarin staat: 'Jabes bad tot de God van Israël: 'Zegen mij, maak mijn grondgebied groot en bescherm me tegen het kwaad, zodat ik geen pijn hoef te lijden.'' Jaren achtereen baden de twee dagelijks deze woorden. ,,Het is een klein gebed dat uiteindelijk alles omvat wat je nodig hebt. We geloofden er ook in dat ons grondgebied vergroot zou worden." Rosita's droom was om eens het rijtjeshuis in Scherpenzeel te verruilen voor het platteland. Voor Henk, met wie ze twee kinderen heeft, ging dat in 2006 ook meer leven. ,,Zij is werkzaam in de zorg en ik in het onderwijs. We vroegen ons af: kunnen we niet nog wat meer met die talenten gaan doen?", blikt hij terug.

LOFTROMPET Na een uitgebreide zoektocht in de omgeving resulteerde dit in de start van een zorgboerderij in 2008. Geleidelijk aan groeide het aantal mensen in de dagbesteding. In 2011 volgde de lang gehoopte verhuizing naar het voorhuis van de boerderij. Breehoef heeft inmiddels 21 vrijwilligers en een zelfde aantal 'medewerkers'. ,,Dat klinkt actiever dan cliënten", leggen de eigenaars hun woordkeuze uit. ,,In de loop van de jaren bestaat het merendeel van hen uit ouderen met niet-aangeboren hersenletsel, als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, dementie of hartstilstand. Maar er zijn ook enkele jongere mensen." Op twee zaterdagen per maand zijn er zowel kinderen met een beperking als verstandelijk beperkte volwassenen op de boerderij. ,,Dat gaat heel mooi samen." Naast de zorgboerderij werkt Henk drie dagen in de week als leerkracht op een basisschool. ,,Ik eet van twee walletjes. Dit vind ik erg leuk, maar school is ook heel interessant." Het echtpaar steekt de loftrompet over de ,,fantastische" vrijwilligers. ,,Zonder hen zou het allemaal niet lukken. Vrijwel allemaal zijn ze letterlijk op ons pad gekomen. Daarin ervaren we de leiding van God."

ALLERLEI HOEKEN Henk en Rosita zijn lid bij CGK De Open Hof in Scherpenzeel. Ze noemen hun zorgboerderij bewust 'christelijk'. Wat betekent dit voor hen? Rosita: ,,De wijze waarop we leven baseren we op Christus. Hem willen we volgen. In het begin was ons doel om mensen een fijne dag te geven. Tegenwoordig willen we graag een stap verdergaan. Veel mensen die hier komen hebben last van ziekte, depressie of andere problemen. Ik hoop dat ze aan ons en de vrijwilligers een voorbeeld hebben. Zelf ben ik honderd procent gelukkig, omdat ik de rijkdom van God ervaar. Ik geloof niet in God, ik weet het zeker! Die positiviteit probeer ik ook op anderen over te brengen." In praktische zin betekent de christelijke identiteit dat er rond het middageten plek is ingeruimd voor voor gebed en Bijbellezen. ,,Naar aanleiding van de lezing is er vaak een gesprek over geloofszaken. Helemaal niet zwaar, maar mensen waarderen dat enorm. Enkele keren kwamen we ergens niet goed uit. Toen hebben we dominee Bergshoeff uit Scherpenzeel gevraagd om eens mee te eten. Van beide kanten is dat goed bevallen." De cliënten komen uit allerlei hoeken van de kerk. ,,Er zijn hier eigenlijk geen grenzen. Het loopt van Gereformeerde Gemeente tot aan evangelisch. En sommigen doen nergens aan."[

RUST Spijt van hun beslissing om te starten met de zorgboerderij en te verhuizen hebben ze nooit gehad. ,,We zijn helemaal tevreden. Dit is een prachtige plek om te wonen met volop rust. Het geeft ook zoveel voldoening om iets voor anderen te kunnen betekenen", zegt Rosita. Ze zien duidelijk Gods hand in hun werk en levens. ,,Altijd als er een gat ontstaat bij de medewerkers, gaat de telefoon ineens weer over met een nieuwe aanvraag. Dat is zo frappant. We zitten telkens ongeveer vol. Die leiding is al acht jaar heel duidelijk. Elke dag ervaren we dat opnieuw. In al die tijd is er bijvoorbeeld nog geen één keer een ongeluk gebeurd, terwijl er wel gevaarlijke situaties voorkomen."