• Archief BDUmedia

Glasvezel toch in deel buitengebied

WOUDENBERG Met een klein voorbehoud beaamde wethouder Gijs de Kruif op vragen van CDA- raadslid Michel Hardeman dat glasvezel voor een deel van het Woudenbergse buitengebied toch in zicht komt. Investeringsfonds CIF is met een bijgesteld plan naar buiten gekomen.

 

Joke van der Heide

Eerder werden de plannen plotseling in de koelkast gezet. De uitrol van glasvezel zou minder rooskleurig zijn dan verwacht. Het zou duurder uitpakken en trager verlopen, waardoor een evaluatie noodzakelijk was.Op 28 februari maakte CIF toch via de pers bekend het komende jaar 100 miljoen te investeren in de aanleg van glasvezel naar zowel de gebieden waar CIF nu al glasvezel uitrolt als naar aanleg in nieuwe gebieden. CIF gaf hierin aan het gebied van Food Valley te willen uitbreiden naar de Gelderse Vallei. Daarmee wordt het buitengebied van Renswoude, een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug (Overberg) en een gedeelte van Woudenberg  (ten oosten van de ponlijn en ten zuiden van de N224) mogelijk voorzien van glasvezel.

 

Glasvezel zal na de zomer worden uitgerold, wanneer er 50 procent of meer vraag is in dit gebied. Tussen mei en juli 2017 zal de vraagbundeling plaatsvinden. Naast het normale abonnementsgeld voor de internet- en televisiediensten wordt mensen de keuze voorgehouden: ofwel 12,50 euro per maand te betalen, of een vastrechtvergoeding (1.600 euro inclusief BTW) in één keer te betalen. Het maandelijkse vastrechtbedrag is daarmee hoger dan het eerder aangekondigde tarief van 9,95 euro per maand.

 

CIF heeft verder aangegeven zich in september 2017 te buigen over de gebieden buiten dit deel van de regio. Als doel stelt CIF om uiterlijk in 2019 de volledige regio te beglazen.Michel Hardeman was blij verrast over de plannen van CIF. Het CDA heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor deze faciliteit voor bewoners en ondernemers in het buitengebied.