• Pixabay

'Glasvezel buitengebied komt er aan'

WOUDENBERG Glasvezel buitenaf start eind maart 2018 de glasvezelcampagne in het buitengebied van Kromme Rijnstreek, waar ook een groot deel van Woudenberg onder valt. Wethouder Gijs de Kruif van Woudenberg is blij met het initiatief van Glasvezelbuitenaf en geeft aan dat het belangrijk is deze unieke kans voor directe aansluiting op glasvezel te benutten. ,,Na de jaren van voorbereiding ook in samenwerking met gebied coöperatie O-gen is het dan zover dat we van start kunnen."

Glasvezel buitenaf is de organisatie die al in 21 regio's, meer dan 75.000 adressen, in het buitengebied van Nederland aansluit op glasvezel. Kromme Rijnstreek, met circa 3500 adressen, kan daar binnenkort aan toegevoegd worden. Het projectgebied omvat behalve het Woudenbergse deel het buitengebied van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Houten, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Zeist (zuidelijk van de stad), en het gebied van Rhenen langs de Neder-Rijn tot en met Elst.

Om succesvol over te kunnen gaan naar aanleg is wel een minimumdeelname van 50% noodzakelijk, heeft Glasvezel buitenaf de gemeente Woudenberg laten weten. Als dat percentageis gehaald zouden de aanlegwerkzaamheden dan in het vierde kwartaal van 2018 starten.

Wethpuder de JKruif wijst erop dat het belang van snel internet snel toeneemt. ,,Ook in het buitengebied. Of dat nu is voor de (agrarische) bedrijven met direct dataverkeer en op afstand gestuurde toepassingen, voor de jeugd ter ondersteuning van de studie of vrije tijd of voor de toepassing van zorg op afstand door beeldzorg of digitale ondersteuning. Glasvezel zorgt voor toekomstbestendige bereikbaarheid.''

Glasvezel buitenaf legt een 'open' netwerk aan. Inwoners en bedrijven kunnen straks kiezen uit meerdere dienstaanbieders voor een glasvezelabonnement.

De voorlopige planning is gericht op de start van de glasvezelcampagne in de tweede helft van maart. Woudenbergers op wie het aanbod van toepassing is, krijgen een persoonlijke uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

Voor het behalen van meer dan 50 % deelname, werkt Glasvezelbuitenaf samen met ambassadeurs uit het gebied. De rol van de ambassadeur is vooral het benutten van gebiedskennis en kennis van de bewoners om ze te helpen om de goede keuze te maken. Glasvezel buitenaf roept daarom Woudenbergers op om als ambassadeur bij te dragen aan het project. Op 22 februari is er een wervingsbijeenkomst waar aspirant-ambassadeurs nadere informatie krijgen over het project en hun rol daarin. Aanmelden kan via s.neven@woudenberg.nl.