• Gemeente Woudenberg

Gijzelaars en verzetstrijders Tweede Wereldoorlog herdacht

WOUDENBERG In de bossen rond Woudenberg klonk maandagmiddag een trompetsignaal. Tientallen mensen, waaronder nabestaanden, hadden zich verzameld bij het monument in het bos van Den Treek-Henschoten om gijzelaars en verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog te herdenken. Dit jaar was het precies 75 jaar geleden dat vijftien mannen hier de dood vonden als vergel­ding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

Namens de gemeente Woudenberg legde locoburgemeester Pieter de Kruif, samen met Oud-Woudenberg-voorzitter Johan de Kruijff, een krans bij het herdenkingsmonument. „We mogen niet vergeten wat er op 16 oktober 1942 is gebeurd in de bossen rond Woudenberg. Daarom is het goed om hier ieder jaar weer bij stil te staan, zodat we beseffen dat de vrijheid waarin wij nu leven niet vanzelfsprekend is. De vijftien mannen die op die dag de dood vonden, hebben zich ingezet voor die vrijheid."

VERGELDING Drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders werden op 16 oktober 1942 gedood in het bos van Den Treek-Henschoten, vlakbij de Pyramide van Austerlitz. Zij werden omgebracht als vergel­ding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland.

In mei en juli 1942 werden ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. Velen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Neder­landse vakbeweging in 1940 en 1941. De bezetters wilden met deze gijzelingen Nederlan­ders ervan weerhouden verzets- en sabo­tageda­den te plegen. Naast de fusillade in Woudenberg werden op 15 augustus 1942 ook vijf gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle, als vergelding voor een aan­slag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam.