Gijzelaars en verzetsstrijders in Woudenberg herdacht

WOUDENBERG Woudenberg herdacht vrijdag de gefusilleerde gijzelaars en verzetsstrijders uit de Tweede Wereld Oorlog. Burgemeester Cnossen legde namens het gemeentebestuur een krans bij het herdenkingsmonument in het bos van Den Treek-Henschoten. Ieder jaar op 16 oktober worden in Woudenberg de moedige daden van deze omgekomen gijzelaars en verzetsstrijders herdacht. De herdenkingsbijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

73 jaar geleden, op 16 oktober 1942, vonden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders uit het Po­lizeili­che Durchgangslager Amersfoort de dood in het bos van Den Treek-Henschoten, nabij de Pyramide van Austerlitz. Zij werden omgebracht als vergel­ding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland.

In mei en juli 1942 werden ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. Velen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Neder­landse vakbeweging in 1940 en 1941. De bezetters wilden met deze gijzelingen Nederlan­ders ervan weerhouden verzets- en sabo­tageda­den te plegen. Naast de fusillade in Woudenberg werden op 15 augustus 1942 ook vijf gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle, als vergelding voor een aan­slag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam.