Gemeente Woudenberg neemt maatregelen voor veilige jaarwisseling

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg wil er samen met inwoners alles aan doen om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarom gelden rondom de jaarwisseling diverse regels om overlast, vernielingen en schade te voorkomen. Zo zijn er regels voor het afsteken en kopen van vuurwerk en voor carbidschieten en vreugdevuren. Hiermee wil de gemeente Woudenberg de jaarwisseling feestelijk, maar vooral veilig houden voor de inwoners.

VUURWERK AFSTEKEN Op oudejaarsdag mogen inwoners vanaf 18.00 uur goedgekeurd consumentenvuurwerk afsteken. Na 02.00 uur in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag is het afsteken van vuurwerk niet meer toegestaan. Daarnaast is het verboden om vuurwerk binnen een straat van 100 meter vanaf bepaalde locaties af te steken, zoals bijvoorbeeld verzorgingshuizen, scholen, vuurwerkopslagen en -verkooppunten en tankstations.

VUURWERK KOPEN Vuurwerk mag alleen op 29, 30 en 31 december gekocht worden bij winkeliers die daarvoor een speciale vergunning hebben. De gemeente controleert in samenwerking met de politie en de brandweer of deze winkeliers zich houden aan de regels voor opslag en verkoop van vuurwerk. Voor het kopen van vuurwerk geldt een minimumleeftijd, afhankelijk van het soort vuurwerk. Deze minimumleeftijd is 12 jaar, 16 jaar of 18 jaar. De verkoper mag naar een identiteitsbewijs vragen.

CARBIDSCHIETEN Carbidschieten mag in Woudenberg, maar alleen buiten de bebouwde kom op 31 december tussen 10:00 uur en 24:00 uur en op 1 januari tussen 00:00 en 02:00 uur. Hiervoor gelden aantal voorwaarden. Alle regels met betrekking tot carbidschieten staan op www.woudenberg.nl.

VREUGDEVUREN In Woudenberg is het niet toegestaan om vreugdevuren aan te steken, omdat de kans op brand, ongelukken en schade te groot is.

Om met elkaar te zorgen voor een veilige jaarwisseling in Woudenberg, heeft de politie ook de oren en ogen van de Woudenbergers nodig. Wanneer inwoners overlast ervaren van vuurwerk of carbidschieten of iets verdachts zien of horen, kunnen zij dit direct melden bij de politie door te bellen met 0900 8844 of anoniem via 0800 7000. Daarbij is het belangrijk om goed te letten op de kenmerken van de aanstichters. Gaat het bijvoorbeeld om één persoon of om een groep, welke kleding dragen zij en zijn zij op de scooter, op de fiets of te voet? Vernielt iemand een bushokje of prullenbak met vuurwerk of worden er hulpverleners belaagd, dan kunnen inwoners het alarmnummer 112 bellen.