• Van links naar rechts Sylvia van Waveren, Mees Blokhuis en Annie Methorst.

    Joke van der Heide

Gemeente maakt Zilveren Speld winnaars bekend: Bescheiden en verbaasde reacties

WOUDENBERG De gemeente reikt ieder jaar aan drie Woudenbergers de Zilveren Speld uit. Het gaat om vrijwilligers, mantelzorgers of mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Mees Blokhuis is genomineerd voor zijn inzet als mantelzorger van zijn vrouw Leny bij wie 26 jaar geleden de ziekte Parkinson is vastgesteld. Annie Methorst is vijftig jaar actief lid van de toneelvereniging 't Scherm, waarvan 27 jaar als penningmeester en Sylvia van Waveren is voorzitter van de Florijn Winterloop, die dit jaar voor de 30ste keer wordt gehouden.

Joke van der Heide

 

PRIJS VOOR ALLE VRIJWILLIGERS Sylvia ziet de nominatie vooral als een beloning voor de 150 vrijwilligers van de Florijn Winterloop. ,,Met z'n allen zijn wij ieder jaar actief om dit evenement mogelijk te maken. Ik ben toevallig de voorzitter, maar zie het echt als een gezamenlijke prijs voor onze organisatie", licht zij toe. Sylvia was in het buitenland toen zij door de burgemeester werd gebeld. ,,Ik moest even schakelen wie Titia Cnossen ook al weer was", vertelt ze lachend.

 

Zij is voor het elfde jaar voorzitter en is bezig om haar opvolger Mark van Vugt in te werken. Zij wilde de jubileumloop nog als voorzitter doen en dan is het tijd om het stokje over te dragen. Terugkijkend evalueert zij: ,,In die elf jaar zijn wij van 1.500 naar 3.000 lopers gegaan en is de organisatie wat mij betreft zoals deze moet zijn. Wil je naar 4.000 lopers dan moet er een extra professionaliseringsslag gemaakt worden. Voor mij is dat lastig. Ik ben geen hardloper. Mark kan dat wel. Hij heeft jarenlang meegedraaid bovenin het Woudenbergse klassement van de Florijnloop."Sylvia vindt het belangrijk om naast haar werk en gezin haar kennis en kunde in te zetten als vrijwilliger en dan vooral in de sport. Zij is dan ook al met haar volgende uitdaging bezig. Sinds vorig jaar is zij voorzitter van de korfbalvereniging.

 

MANTELZORGER UIT LIEFDE  Mees voelt zich geen mantelzorger. ,,Als je van elkaar houdt dan doe je dat. Ook vanuit mijn geloofsovertuiging vind ik het vanzelfsprekend om je medemens te helpen. Ik vind dat niet bijzonder, wat niet betekent dat het altijd vanzelf gaat", vertelt Mees. Hij benadrukt dat zijn vrouw Leny en hij zich heel rijk voelen met hun kinderen en kleinkinderen, die er altijd voor hun zijn. ,,Er gaat geen dag voorbij of één van hen komt langs." Met deze ondersteuning is hij in staat om ook dingen voor zichzelf te doen, zoals hardlopen.

 

Mees vond het heel bijzonder dat de burgemeester langs kwam. ,,Ze belde eerst op of wij thuis waren. Het duurde even voor ik mij realiseerde dat ik niet voor de gek gehouden werd en inderdaad de burgemeester aan de telefoon had." Mees en Leny genoten van het ontspannen bezoek. ,,Ik vind haar echt een mens onder de mensen", vertelt Mees enthousiast. 

In het najaar hebben Mees en Leny als ervaringsdeskundigen meegedacht met de Adviesraad Sociaaldomein over de notitie Mantelzorg. Ook zijn zij actief betrokken bij de organisatie van de avonden voor lotgenotencontact. Mees: ,,Je kijkt om je heen of er in Woudenberg nog lotgenoten zijn. Met die vierbijeenkomsten per jaar kan je elkaar helpen en het is nog gezellig ook." Oog voor anderen heeft Mees altijd gehad. Voor de kerk is hij 30 jaar ouderling geweest. In 2010 kreeg hij hiervoor een koninklijke onderscheiding.

 

TYPETJES SPELEN  Annie deed het echt wat toen de burgemeester op bezoek kwam en zij hoorde dat zij genomineerd was voor de Zilveren Speld ,,Je doet iets voor je plezier en dan krijg je er zo'n waardering voor", reageert zij. Annie is al 50 jaar een trouw lid van de toneelvereniging. Toneelspelen betekent voor Annie iedere week komen oefenen en je tekst zo snel mogelijk uit je hoofd leren. Met haar acteertalent heeft zij vele Woudenbergers de afgelopen halve eeuw een leuke avond bezorgd. 

De toneelvereniging 't Scherm is opgericht in 1959 en bestaat uit 18 leden. De jongste is 37en de oudste 76. Zij verzorgen twee voorstellingen per jaar. Annie: ,,Alle stukken worden door onze regisseur zelf geschreven. Vooral het jubileumstuk in 2009 '5o jaar (in) Woudenberg' vond ik heel leuk. Daar kwamen allemaal bekende Woudenbergers in voor. Ik speelde Garretje." 

Typetjes spelen geniet Annie van ,,Het kan niet gek genoeg zijn. Ik vind het vooral leuk om in de huid te kruipen van iemand die anders is dan ik", vertelt ze lachend. Als voorbeelden noemt zij de rol van wassenbeeld, die zij samen met Dinus van der Linde speelde. Aan stoppen denkt Annie nog niet. ,,Ik wil het nog een poosje volhouden."