• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • v.l.n.r. Janco, Paul, Rob en Jorin

    Hannie Lamberink

Geheimen tijdcapsule Oranjeschool vroegtijdig onthuld

WOUDENBERG Op 3 maart 2004 verstopte groep 7/8 leerkracht Paul Haring met zijn klas een 'tijdcapsule' boven het plafond van de Willem van Oranjeschool: twee in plastic verpakte enveloppen met briefjes er in van alle leerlingen van zijn groep van toen. Nu werd vlak voor de sloop van dit oude schoolgebouw de tijdcapsule te voorschijn gehaald. Eigenlijk was het de bedoeling geweest dat de tijdcapsule 20 of 30 jaar zou blijven liggen maar dat gaat door de geplande sloop van de school nu niet door. Bijna niemand op school wist van deze tijdcapsule.

Hannie Lamerink

VOORWERK Helemaal precies wist niemand meer waar de 2 enveloppen verstopt waren. Daarom had Paul een paar dagen van te voren al wat 'voorwerk' gedaan zodat hij precies wist welke plafondplaten verwijderd moesten worden om de capsule te kunnen pakken. Ook had hij enkele oud-leerlingen uit de klas van 2004 opgespoord.

Janco Leeuwdrent, Rob Schuitemaker en Jorin van der Lee waren er net als de huidige groep 8 bij toen de enveloppen tevoorschijn gehaald werden. Ze waren heel benieuwd wat ze destijds geschreven hadden.

Janco vond Paul destijds een strenge meester. Hij wilde toen vrachtwagenchauffeur worden. Nu studeert hij werktuigbouwkunde aan Windesheim.

Rob spaarde destijds plaatjes en dergelijke van de politie en wilde zelf ook bij de politie, of meester worden. Nu is hij aan de Universiteit van Amsterdam bezig met zijn scriptie econometrie.

Jorin kon goed leren en wilde juf worden. Het werd ergotherapie in Nijmegen. Haar zusje zit nu in groep 8 en was er nu ook bij.

Bij het bekijken van de briefjes bleek dat bijna iedereen iets heel anders was gaan doen Eén jongen is overleden bij een brand.

NETTER GESCHREVEN Paul Haring: ,,Je kunt aan de briefjes wel zien dat de kinderen toen veel netter schreven. Maar we deden ook driemaal per week een schrijfles. Nu is dat maar eenmaal per twee weken. Het is jammer dat er minder aandacht is voor het met de hand schrijven want het is erg goed voor de ontwikkeling van het geheugen en de motoriek."

DOOR HET RAAM Paul weet van veel kinderen die hij in de loop der jaren in de klas heeft gehad nog het een en ander te vertellen: de één was fan van Ajax, de ander speelde graag en goed stratego en won daarmee ook van Paul, weer een ander brak zijn pols op de afscheidsavond. Een voetballer van destijds speelt nu fanatiek tennis. Het was zelfs een keer gebeurd dat een kind iets niet kon vinden in zijn rommelige kastje en Paul wel, waarna de hele bende door de lage ramen naar buiten gegooid werd zodat hij het daarna netjes op kon ruimen.

CAPSULE BIJ OLIJFBOOM Voordat Paul op 2 september met pensioen gaat mogen de kinderen hun briefjes bij hem komen ophalen. Voor de groep 8 van 2016 was het duidelijk: ,,Dit willen wij ook".

Voor hen is het een mooi moment om in de pas geopende nieuwe school, de Olijfboom, een tijdcapsule te verstoppen. In de laatste schoolweek is er dus inderdaad een metalen kistje op de zolder van de Olijfboom gezet, dat pas in 2036 geopend mag worden.