• Janneke Hek
  • Janneke Hek
  • Dierenambulance Woudenberg

Gedreven vrijwilligers Dierenambulance zoeken opslagruimte

WOUDENBERG Het logboek wordt er bij gehaald wanneer Jasmijn Strootman, vrijwilliger bij de Dierenambulance Woudenberg en omstreken, begint te vertellen. In deze map staan alle meldingen en wat de vrijwilligers voor het betreffende dier hebben gedaan. Gedrevenheid, dierenliefde en een beetje vrije tijd, dat zijn de ingrediënten om vrijwilliger bij de Dierenambulance te kunnen zijn.Het doel van de Dierenambulance is eerste hulp bieden aan dieren in nood. Dit kunnen huisdieren zijn die buiten een ongeluk krijgen of wilde dieren die een probleem hebben. Van een aangereden kat tot een roofvogel die uit het nest is gevallen, de Dierenambulance rijdt ervoor.

Janneke Hek

Op dit moment heeft de Dierenambulance dringend behoefte aan een locatie om spullen op te slaan, een vriezer te plaatsen, te vergaderen en mensen kunnen ontvangen die hun dier komen identificeren. ,,We zijn heel blij met de diverse locaties in ons werkgebied waar we nu terecht kunnen. Echter, een plek voor onszelf waar we alles kunnen combineren zou fantastisch zijn. Daarom vragen wij of er iemand is die een pand heeft waar wij tegen een geringe vergoeding gebruik van mogen maken. Onze voorkeur gaat uit naar een plek in Woudenberg", aldus Jasmijn Strootman.

Voorzitter Eric Vreezen is al meer dan twintig jaar betrokken bij het werk voor dieren in nood. Hij ontving hier dit jaar zelfs een koninklijke onderscheiding voor. Deze werd uitgereikt tijdens het jubileumfeest voor vrijwilligers ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan. Het initiatief voor de Dierenambulance lag twintig jaar geleden bij Ingrid Schutte en Anita Schellingerhout, die vonden dat dierenambulances uit naburige gemeenten te laat bij gewonde dieren kwamen. Toen Eric Vreezen hoorde van het plan om in Woudenberg een Dierenambulance te starten, was hij gelijk enthousiast, hij werd de eerste vrijwilliger. In de Woudenberger verscheen op 18 maart 1997 een oproep, waarin mensen werd gevraagd hun medewerking te verlenen in de vorm van vrijwilliger, sponsor, donateur of leverancier voor materialen. Veel mensen reageerderen enthousiast en zo is op 11 april 1997 de Stichting Dierenambulance Woudenberg en omstreken opgericht voor de gemeenten Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude en Maarn/Maarsbergen. Anita Schellingerhout kocht een busje, die eigenhandig werd omgebouwd tot een dierenambulance.

KWALITEITEN Jasmijn Strootman is sinds februari dit jaar actief als vrijwilliger en met veel plezier. ,,Ik heb een hart voor dieren en op dit moment genoeg tijd om me in te zetten. Wanneer je begint bij de Dierenambulance ben je eerst bijrijder en wanneer je het leuk vindt, volgt een ambulancetest en mag je zelf rijden. Ik vind het fijn dat men bij de Dierenambulance uitgaat van ieders kwaliteiten en daar mag je dan wat mee doen", betoogt ze enthousiast. Iedere zes weken is er een nieuw rooster voor de vrijwilligers. Men kan zelf aangeven welke uren men beschikbaar is. ,,Een hele klus voor de roostermaakster telkens om alles passend te krijgen".

CHIP Iedere melding van een ziek, dood of gewond dier is anders. ,,Soms word je gebeld om een vogel op te halen. Tja, wat voor vogel. Een tuinvogel of een roofvogel maakt nogal wat verschil. Ook krijgen we geregeld telefoontjes dat er een aangereden kat langs de weg ligt. Meestal lopen dit soort ongelukken dodelijk af voor de kat. We bewaren zo'n dood beestje enkele weken om de eigenaar, zodra die zich meldt, de kans te geven afscheid te nemen en het beest te begraven of laten cremeren. Wij pleiten dan ook voor een chip bij katten, zoals honden die al standaard moeten hebben. In deze chip staan de gegevens van de eigenaar van het dier en die chip kunnen wij of een dierenarts eenvoudig uitlezen. Al is het wel zo dat je als eigenaar op moet letten dat de gegevens nog wel actueel zijn, bijvoorbeeld bij een verhuizing of wisseling van eigenaar", licht Vreezen toe.

KOSTEN Er bestaan wat misvattingen over het werk van de Dierenambulance, ervaren de vrijwiligers soms. Zo denken mensen dat zij bij het melden van dierenleed zelf opdraaien voor de kosten. ,,Dat is niet zo. Het maakt bij een melding niet uit of er nu wel of geen eigenaar van het dier bekend is, omdat we natuurlijk in eerste instantie een dierenleven proberen te redden. Een misvatting is dat mensen die dierenleed melden ook opdraaien voor de kosten. Wij rekenen alleen kosten als de eigenaar van het dier bekend is", legt Strootman uit.

De vrijwilligers van de Dierenambulance plaatsen geregeld foto's op hun Facebookpagina, Dierenambulance Woudenberg en omstreken of op www.dierenambulancewoudenberg.nl. Ook is daar te vinden hoe men de Dierenambulance kan bereiken wanneer er een dier in nood is.