Gedeeltelijke cliëntenstop zorgdienstverlener Opella

RENSWOUDE Zorgdienstverlener Opella heeft met ingang van woensdag 7 oktober 2015 een gedeeltelijke cliëntenstop ingesteld op de thuiszorg (verpleging en verzorging) in de gemeenten Ede, Wageningen, Renkum en Renswoude. In de gemeenten Veenendaal en Rhenen blijft Opella wel nieuwe klanten aannemen in de thuiszorg.

Voor het jaar 2015 heeft Opella afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Menzis over de hoeveelheid wijkverpleegkundige zorg in de betreffende gemeenten. Net als bij veel andere organisaties is het maximum aan te leveren zorg inmiddels ruim overschreden waardoor er geen zorg meer geleverd kan worden. Ondanks landelijk overleg tussen zorgverzekeraars en kabinet hebben verzekeraars en kabinet nog geen oplossing voor dit probleem.

In de gemeenten Veenendaal en Rhenen blijft Opella wel nieuwe klanten aannemen in de thuiszorg. Deze gemeenten vallen onder het werkgebied van zorgverzekeraar Achmea en daar is het productieplafond nog niet bereikt. De zorg aan bestaande klanten blijft gegarandeerd, ook als bij hen extra zorg nodig is. Daarnaast neemt Opella nog nieuwe klanten aan die vanwege ontslag uit het ziekenhuis thuiszorg nodig hebben. Dit om te voorkomen dat mensen met hoognodige zorg deze niet meer zouden krijgen.

Opella betreurt de situatie in hoge mate. Opella vindt dat goede zorg altijd voorop moet staan. En hoopt dat er landelijk zo snel mogelijk een oplossing komt voor de wijkverpleegkundige zorg. ,,Dan zal de cliëntenstop direct worden opgeheven."