• uit het archief van Paul Haring

Geboeid door wolken en lichtinval

WOUDENBERG Voor de vierde keer organiseert Kunst en Cultuur Woudenberg de expositie 'In de Schijnwerpers' in galerie De Kunstberg in het Cultuurhuis. Deze tentoonstelling met werk van achttien amateurkunstenaars wordt zaterdag 30 april om 16.00 uur geopend en duurt tot 25 juni.

Door Hannie Lamberink

'In de Schijnwerpers' is een gevarieerde expositie met beelden, schilderijen, tekeningen, sieraden, mozaïek en textielkunst. Exposanten zijn Caroline Nelissen, Paul Haring, Wanda Landwaart, Dick Boom, Marianne Vroom, Esther van Vlaanderen, Ruby Streef, Corrie Smit-Ruitenberg, Nelleke Wentzel, Anneke Methorst, Joke Albers, Margriet Stijlaart, Lenny van Duin, Remke van Schaik, Charlotte Blotenburg, Jantine van de Veen, Loes Zuidema en Johan Jansen. Sommigen hebben al eerder geëxposeerd, maar er zijn ook nieuwe deelnemers voor wie het spannend is dat anderen nu hun werk kunnen becommentariëren. De creatieve activiteiten bieden de kunstenaars veel plezier en voldoening en soms zelfs een herwonnen gevoel van eigenwaarde.

Deelnemer Paul Haring is als leraar basisonderwijs aan de Rehobothschool geen onbekende in Woudenberg. ,,Ik schilder onder meer grote zeegezichten, waarvan ik er twee heb ingestuurd, en kleinere bosgezichten uit onze omgeving. Als inspiratie gebruik ik door mij zelf gemaakte foto's'', licht hij toe. ,,Omdat je er zelf bent geweest, kun je de sfeer beter weergeven. Wolken en lichtval vind ik het boeiendste. Ik teken al mijn hele leven, gaf ooit demonstraties voor Caran d'Ache. In 2012 heb ik in mijn vrije tijd het schilderen weer opgepakt. Ik ben autodidact en volg online cursussen. Ook bezoek ik veel musea, maar voorlopig gaat de meeste energie zitten in mijn herstel en het weer oppakken van mijn werk na een burn-outperiode. Ook illustreer ik vaak boeken met cartoonachtige tekeningen met een vleugje humor.''

Op school maakt Haring graag bordtekeningen. ,,Maar nu de digiborden er zijn, doe ik dat op grote vellen papier. Ik vind tekenles geven erg leuk. Ik reserveer zelf één dag in de week voor schilderen. Ik doe mee aan deze expositie, omdat het leuk is en omdat ik wat werk hoop te verkopen. Ook in Eben Haëzer hangt dit jaar werk van mij. Ik gebruik vaak veel laagjes olieverf, maar het duurt wel lang voordat het droog is. Daarom ben ik altijd met meer werkstukken tegelijk bezig. Je bent niet alleen ambachtelijk bezig, kunst is een zoektocht naar iets wat een ander nog niet heeft gemaakt. Het is de kunst om dingen weg te laten. Schilderen is een inspannende ontspanning." Meer informatie: paulharing.blogspot.nl.