Fort Buursteeg officieel geopend

RENSWOUDE Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdagmiddag in aanwezigheid van veel hoogwaardigheidsbekleders officieel het Grebbelinie Bezoekerscentrum op fort Buursteeg. Na een druk op de knop verbrandde een doek waarachter de naam schuil ging.

In de stromende regen begroette Willibrord van Beek, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer Van Vollenhoven. Enkele royalty watchers werden niet teleurgesteld want onderweg deed Van Vollenhoven het raampje al naar beneden om even naar hen te zwaaien. In haar toespraak memoreerde gastvrouw en gedeputeerde Mariëtte Pennarts/Pouw aan het feit dat realisering van het project heel veel tijd, energie en geld heeft gekost. Ze dankte alle instanties die hebben meegewerkt om dit voor Nederland unieke project, dat gelegen is op het drie gemeentepunt, gerealiseerd te krijgen. Pennarts-Pouw: ,,De Grebbelinie is terug op de kaart en we gaan ervoor zorgen dat het erop blijft staan."

Aart Aalbers

BRIEF Hierna kreeg Van Vollenhoven het woord. Hij citeerde uit de brief die hij had ontvangen vanuit het Provinciehuis waarin het verzoek stond mee te willen werken bij de opening. In de brief werd Van Vollenhoven geroemd om zijn betrokkenheid bij de Grebbeberg en de 4-mei herdenking. Zover kon Van Vollenhoven nog wel mee gaan met de inhoud van de brief. ,,Dat is absoluut juist! Het ereveld in Rhenen is een schitterende begraafplaats." Van Vollenhoven maakte even een uitstapje en haalde aan wat hij onlangs van veteranen in Canada had gehoord. Van Vollenhoven:,,Deze soldaten waren gedropt bij Normandië en kopje onder gegaan in de zee aldaar. Sommigen kregen pas na vier weken droge kleding aan." Van Vollenhoven richting het publiek en wijzend naar de regen die op dat moment naar beneden stroomde ,,Dan is dit maar een buitje". Richting de commissaris merkte Van Vollenhoven op:,, In de prachtige brief die ik van de provincie ontving staat dat ik veel kennis heb van de Grebbelinie. Schrapt u die zin maar! Ik hoop dat ik vanmiddag een boek over de Grebbelinie kan kopen. Dan hoef ik u in de toekomst, wat mijn kennis over de Grebbelinie betreft, niet teleur te stellen."

BRAND Hierna drukte Van Vollenhoven op de rode knop waarna een kleine brand ontstond en de woorden 'Grebbelinie bezoekerscentrum' zichtbaar werden. De organisatie was zichtbaar blij dat de openingshandeling niet door de regen werd geblust. Hierna kreeg Van Vollenhoven een rondleiding door het pand. Wijzend op de plensbui: ,,Als het droog is kom ik nog een keer terug om buiten alles te bekijken."

DRIE GEMEENTEN Naast burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude waren er ook diverse college- en raadsleden uit Ede, Veenendaal en Renswoude aanwezig. Alle drie de gemeenten hebben ook wel iets met het fort. Het bezoekerscentrum ligt in Renswoude, het gedeelte van het fort aan de andere zijde van de spoorlijn ligt sinds 1960 op grondgebied van Veenendaal. Op grondgebied van Ede parkeren de bezoekers hun auto's en ligt ook het wandelpad vanaf station Veenendaal/De Klomp naar het fort.

Fort Buursteeg ligt inmiddels aan wandel- en fietsroutes die tevens het Werk aan de Engelaar en Daatselaar in Renswoude aandoen. Tot 1 oktober is er ook de Kunstroute die de bezoeker langs maar liefst zestien kunstwerken tussen Veenendaal en Renswoude leidt.

Op zaterdag 8 juli gaat het bezoekerscentrum aan de Buursteeg 2 te Renswoude officieel open voor het publiek en kunt u zowel binnen als buiten alles bezichtigen.