• Haije Bergstra

'Films kijken waarover te praten valt'

WOUDENBERG ,,Nelleke Spiljard, pastoraal werkster van de St. Maartenparochie kwam met het idee voor een spiritueel filmfestival in de regio. Dat idee werd met groot enthousiasme ontvangen binnen het overleg van pastores en predikanten. Elke deelnemende kerk draait een film, maar wel zo dat we de maand januari tot een filmmaand hebben gemaakt", zegt ds. Teun Kruijswijk Jansen, predikant in Doorn.

Haje Bergstra

Films kijken is enorm populair. ,,Het is een prachtig medium. Je doet in een vrij korte tijd een gemeenschappelijke kijkervaring op. Je laat iets nieuws over je heen komen en de kans dat je er door aangesproken of door geraakt wordt, is vrij groot", aldus ds. Kruijswijk Jansen.

FESTIVAL Na het kijken naar de film, is er gelegenheid om in gesprek te gaan. ,,We praten door over dat wat de mensen zien en wat het hen doet", aldus ds. Kruijswijk Jansen.

Vaak kunnen films ons diep in de ziel raken. ,,Dr. Tjeu van den Berk houdt daarom vooraf aan het festival een lezing waarin hij aandacht geeft aan de religieuze dimensie in de film. Aan de hand van filmfragmenten laat hij zien hoe film 'zin' aan het leven geeft ", voegt hij eraan toe.

GELOOFSGESPREK In Woudenberg doet Protestantse Gemeente De Voorhof mee aan het festival. Ds. Marten Jan Kooistra en Rob Koelewijn zijn positief over het initiatief. ,,Films nodigen uit tot nadenken en vaak komen er levensvragen aan bod", zegt Koelewijn. Hij heeft in het verleden vaak films gebruikt tijdens de catechese. ,,Na afloop komt het gesprek snel op gang", aldus Kooistra. In Woudenberg zal de Disneyfilm 'Frozen' worden vertoond op 24 januari om 13.00 uur.

WORKSHOP 's Avonds is er in Woudenberg een workshop die aandacht geeft aan de religieuze laag die vaak in Disney films aanwezig is. ,,De (groot)ouder die goed oplet, kan hier gebruik van maken in de geloofsopvoeding.

Om te laten zien hoe dit kan, geeft dr. Tim Schilling, vader van twee kinderen, redactielid van de website Geloven Thuis (www.geloventhuis.nl) en medewerker van het Centrum voor Parochiespiritualiteit, een workshop.

Deze workshop sluit mooi aan op de 's middags vertoonde film, maar is zeker ook een must voor Disney liefhebbers in het algemeen", aldus de organisatoren.

De lezing van door Dr. Tjeu van den Berk is woensdag 10 januari, Michaëlkerk, Kerkplein 1, Leersum. Inloop: 19.00 uur inloop, aanvang 19.30 uur aanvang lezing. Entree: 5 euro.

In Woudenberg wordt de film 'Frozen' vertoond op 24 januari om 13.00 uur in De Voorhof, Nico Bergsteijnweg 139.

De films die in andere kerken worden vertoond, zijn te vinden op www.facebook.com/ZinOpDeHeuvelrug/. De workshop van Dr. Tim Schilling wordt ook in De Voorhof gehouden. Inloop: 19.00 uur inloop, aanvang 19.30 uur. Entree: 5 euro.