• Martine Alink, een van de solisten, schitterde tijdens het concert van Fidelio met haar uitvoering van 'Don't cry for me Argentina'.

    John Haket
  • John Haket

Fidelio excelleert in bomvolle zaal

WOUDENBERG Voor een uitverkocht huis speelde Harmoniegezelschap Fidelio afgelopen zaterdag in sporthal De Camp de sterren van de hemel. „Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt", liet voorzitter Gert van Dijk kort voor de aanvang van het concert weten. „Er staan zelfs mensen buiten te wachten die nog geen kaartje hebben bemachtigd, maar wel graag naar binnen willen."

Kees van Dijk

MUZIEKSTIJLEN Met meer dan zevenhonderd bezoekers konden de muzikanten van Fidelio en de zangers en zangeressen van het Gelders Opera en Operette Gezelschap rekenen op een enthousiast publiek dat zich liet meevoeren op een reis door uiteenlopende muziekstijlen.

Dirigent Michael van Vliet wist niet alleen koor en orkest tot ongekende prestaties te brengen, hij bleek ook een begenadigd presentator. Fidelio en het Gelders Opera en Operette Gezelschap en tal van solisten wisten onder zijn leiding naadloos klassieke en moderne stukken aan elkaar te smeden. Bij de voorbereidingen van het concert beloofde Roland Rutgers, voorzitter van de organisatiecommissie van Fidelio, al dat het een muzikaal festijn zou worden waarin niet alleen veel te horen, maar ook van alles te zien zou zijn. Zaterdagavond bleek dat hij niets teveel had gezegd. Twee dansparen, een dubbele solo op een aambeeld, een secretaresse die haar typemachine omtoverde tot een ritmebox, een virtuoos duo dat voor spektakel op twee xylofoons zorgde en een accordeoniste die temperamentvolle tango's liet horen brachten het publiek in vervoering. Dat deden ook de sopranen, tenoren en bassen die aria's uit bekende opera's ten gehore brachten.

KNIPOOG Even leek het alsof het Vrijthof in Maastricht, waar maestro André Rieu in de zomer zijn vermaarde openluchtconcerten geeft, te zijn verplaatst naar Woudenberg. Duidelijk was dat het programma was geïnspireerd door de populaire Limburgse orkestleider. Die knipoog naar zijn optredens zorgde voor een speels, vrolijk en gevarieerd concert met muziekstukken die voor een breed publiek toegankelijk waren. Duren bij André Rieu de toegiften soms langer dan het hoofdprogramma, ook bij Fidelio kreeg het publiek niet genoeg van het optreden. „We want more", klonk het voortdurend en daar gaven koor en orkest tot drie keer toe uitbundig gehoor aan.

Zat de zaal eerst nog luid mee te klappen, even later werd er voorzichtig meegezongen toen het refrein van het vermaarde ,Hallelujah' van de in 2016 overleden Canadese zanger Leonard Cohen klonk. Met dit concert heeft Harmoniegezelschap Fidelio laten zien wat het in zijn mars heeft. Wie dit bijzondere concert heeft gemist, krijgt geen herkansing, want het optreden was eenmalig. "We zijn al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende uitvoering", liet voorzitter Van Dijk na afloop weten. Wie daarbij wil zijn, moet die keer tijdig een kaarje kopen.