• Het labyrintwandkleed van Monica Boschman in de Voorhof

    Hannie Lamberink
  • het kunstwerk van Frans Hazelzet:'Kom adem mij open'

    Gerwout Lamberink
  • Het kunstewerk van José van Zuijlen: Vrijheid van de Geest

    Gerwout Lamberink

'Feest van de Geest' in veertien kerken

WOUDENBERG Rond Pinksteren wordt voor de achtste keer in veertien kerken op de Utrechtse Heuvelrug het 'Feest van de Geest' gehouden. Voor dit landelijk kerk- en kunstevenement dat om de twee jaar plaats vindt worden kunstenaars gevraagd om mensen te inspireren door middel van kunst, concerten en activiteiten. Het thema is dit keer 'Vrijheid van Geest'.

Door Hannie Lamberink

 

De opening met film en muziek was dinsdag 3 mei in de Maartenskerk in Doorn. Ook de Woudenbergse burgemeester Titia Cnossen was daarbij aanwezig.

Deelnemende kerken zijn de Theresiakerk en de Ontmoetingskapel in Maarn, de Dorpskerk in Maarsbergen, H. Catharinakerk en de Voorhof in Woudenberg, de Andrieskerk en de Ark in Amerongen, de kapel van Bartimeüs in Doorn, Michaëlkerk en Johanneskerk in Leersum, de St. Martinuskerk en de Maartenskerk in Doorn en de Grote Kerk en de Parklaankerk in Driebergen.

Deelnemende kerken zijn te herkennen aan rode affiches en vlaggen, de kleur van Pinksteren. De kerken zijn van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei (tweede pinksterdag) van 13.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. In elke kerk is een op Pinksteren geïnspireerd kunstwerk te zien van een kunstenaar dat een rol speelt bij de pinksterviering op zondag 15 mei en nog meer werk van de kunstenaar. Hij of zij is ook enkele dagdelen aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan. In elke kerk zijn fietsroutes verkrijgbaar.

 

KUNSTENAARS In de Catharinakerk in Woudenberg (Willem de Zwijgerlaan 38) is een werk te zien van Franz Hazelzet, getiteld 'Kom adem mij open'. Hij schildert meestal in sprekende kleuren veel lagen over elkaar tot herkenbare figuren ontstaan maar heeft nu fijnzinnig en sober 'adem'zichtbaar gemaakt en roept zo op tot verstilling. In de Theresiaker in Maarn (Kapelweg 45) is een nieuw indrukwekkend kunstwerk in glas met bijbehorend gedicht over 'hoofd, hart en Geest' te zien van de Woudenbergse José van Zuijlen. Sinds 1989 maakt zij acryl- en olieverfschilderijen, aquarellen en met hulp van Jan Veenhof kunstwerken van glas. Als gelovige spreekt Pinksteren haar aan: "De Geest roept ons tot een keus".

De Voorhof in Woudenberg (Nico Bergsteijnweg 139) doet voor de eerste keer mee aan 'Feest van de Geest'. Hier hangt het kleurrijke labyrintwandkleed van Monica Boschman, gemaakt van gedragen kleding van Woudenbergers. Dat verbeeldt het samen geloven en elkaar inspireren. Bij het kleed horen ook verhalen en gedichten.

,,Het is mijn passie om met woorden kernachtig een boodschap over te brengen'', vertelt Monica. ,,Ik hoop deze dagen mensen te ontmoeten die de stof en de verhalen leverden, de 'dragers' van het doek."

Een labyrint symboliseert het levenspad en werd al in de Middeleeuwen in kerken aangelegd. Je loopt zonder te verdwalen naar het midden, naar de kern, toe en vindt zo rust en kracht. Op de zaterdagen 7 mei (Wereld Labyrint Dag) en 14 mei (Open Kerkendag) kunnen bezoekers rond 13.00 uur bij de Voorhof een labyrint lopen.

Meer informatie op de website www.feestvandegeest.nl.