• Filimon Kuflom [links] en Pieter Schonewille

    onbekend

'Extra hulp nodig voor vluchtelingen in Calais'

WOUDENBERG Al eerder is een groep Woudenbergers, onder wie Elisa Homan, Nathan Korfker en Pieter Barten, samen met mensen uit andere plaatsen in Nederland met hulpgoederen naar Calais geweest om die uit te delen onder vluchtelingen. Maandag 15 en dinsdag 16 augustus willen ze deze actie herhalen.

Door Hannie Lamberink

In Calais, op maar een paar uur rijden vanaf Nederland, verblijven duizenden mannen, vrouwen en kinderen in provisorisch gebouwde tenten en met uitzichtloze leefomstandigheden, wachtend op een mogelijkheid om naar Engeland te kunnen oversteken. Elisa Homan: ,,Het vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk is de laatste weken weer groter geworden, er zijn nu ongeveer vijfduizend mensen. Daarom is extra hulp nodig."

Vantevoren is een informatieavond gehouden voor alle 21 vrijwilligers uit Woudenberg, Ede, Amersfoort, Nunspeet, Papendracht en Geldermalsen. Voor nieuwe vrijwilligers is het moeilijk voor te stellen wat ze in Calais zullen aantreffen: al die zelfgebouwde tentjes in een stuk niemandsland. De vluchtelingen hadden zelf winkeltjes, schooltjes en restaurantjes opgebouwd, maar de overheid heeft veel daarvan met de grond gelijk gemaakt om de vluchtelingen te ontmoedigen daar te blijven. De vrijwilligers overnachten in hostels of busjes.

INZAMELEN De groep is bezig spullen in te zamelen, zoals driepersoonstenten, slaapzakken en dekens, kleding (vooral mannenondergoed en sokken] en toiletartikelen, waaronder scheermesjes, shampoo, deodorant en toiletpapier. Ook voedsel gaat straks mee in de busjes: blikken groenten, vis en kip maar ook vers fruit en groente, gedroogd fruit, noten, aardappels, uien, wortels, knoflook, suiker, thee, koffie en houdbare melk, rijst, olijven en zout.

Er zijn nog veel spullen welkom op de inleveradressen Van Hogendorplaan 6 in Woudenberg en Doornboomspark 53 in Scherpenzeel. Ook donaties zijn welkom via rekeningnummer NL28INGB0005796527 ten name van Elisa Homan onder vermelding van Noodhulp. Ook bestelbusjes zijn er nog niet genoeg.

VLUCHTELING Pieter Barten en Elisa Homan werken beiden bij Stichting Gave en kregen bij het persoonlijke initiatief voor de reis veel steun van collega's. Vorige keer hadden de Woudenbergers ook Bijbels meegenomen, die vooral onder de orthodoxe Eritreese vluchtelingen gretig aftrek vonden.

Eén van de vrijwilligers die nu meegaat, Filimon Kuflom, kwam zelf ooit als vluchteling uit Eritrea in Nederland terecht. Zijn vader vluchtte eerst en een jaar later volgde de rest van het gezin. De vlucht van Eritrea naar Ethiopië, waar ze met het vliegtuig verder gingen, was spannend. Hij weet als geen ander hoe welkom hulp van medemensen is.

Filimon: ,,Ik vind dit een goed initiatief en wil mensen die het niet goed hebben graag helpen. Contact met vluchtelingen is boeiend. Je ziet dan dat iedereen dromen, plannen en problemen heeft. Ook bij het ronde-tafelgesprek bij Zomerfeest Next over dit thema ben ik binnenkort gespreksdeelnemer."

Uit Woudenberg gaat ook meester Pieter Schonewille van De Olijfboom mee naar Calais. Voor meer informatie: elisa.homan@gmail.com of pieter_barten@hotmail.com, telefoon 06-18371032, Facebook 'Noodhulp vluchtelingen-Calais'.