• Hannie Lamberink

Expositie van de vriendschap

WOUDENBERG Onder de titel ´Ik en jij...en Wij´ exposeren José van Zuijlen en Liesbeth de Graaf hun vriendschap in Galerie Dalhuijsen. Burgemeester Heleen van Rijnbach van Etten Leur, de zus van Liesbeth, opent de gezamenlijke expositie boven ´Wonen en Slapen´ in Woudenberg op 10 december om 14.00 uur officieel. Tijdens openingstijden van de winkel is de expositie gratis te bezichtigen.

De titel van de expositie verwijst naar de vriendschap tussen José en Liesbeth, maar ook naar het glaskunstwerk over hoofd, hart en geest, dat José voor 'Feest van de Geest' in mei 2016 maakte voor de Theresiakerk in Maarn en dat op de expositie weer te zien zal zijn

De expositie met schilderijen, objecten, glasobjecten en keramiek duurt tot 28 januari 2017 en is al voor de officiële opening te bezichtigen.

KLIK Liesbeth en José leerden elkaar kennen toen Liesbeth rond 1980 aquarelleerles nam bij José en er een klik bleek te zijn. Liesbeth, geboren in 1941 in Amsterdam en nu woonachtig in Leusden, was docente aan het beroepsbegeleidend onderwijs en was al van jongsaf aan creatief bezig. Silhouetten knippen was één van haar activiteiten. Dat creatief bezig zijn werd thuis gestimuleerd. Haar aquarellen werden gewaardeerd en dit leidde tot exposities.

VERKNOCHT AAN KLEI Toen ze in 2000 met de VUT ging kreeg ze meer tijd en nam ze les in keramiek bij Hetty van Vugt. Dit boeide haar nog meer dan aquarelleren. Nu heeft ze op zolder haar eigen atelier: ,,Ik ben verknocht geraakt aan het werken met klei. Het is ontspannend. Ik maak allerlei voorwerpen en wordt geïnspireerd door de natuur en door dieren. Draaien doe ik niet, want dat is erg intensief. Meestal bouw ik mijn objecten op met rollen of plakken klei. Ook gebruik ik glazuur, oxiden en pigmenten om de vorm te benadrukken".

Liesbeth exposeerde met haar keramiek al eerder in Bunnik, Leusden, Dronten en in de bibliotheek in Woudenberg. Ze vindt vooral de reacties van expositiebezoekers boeiend maar hoopt ook te verkopen.

Het werk van Liesbeth en José past goed bij elkaar: allebei maken ze veelzijdige en gevarieerde werkstukken.

KUNSTBERG de Woudenbergse José heeft keramiek gemaakt, maar heeft zich nu toegelegd op schilderijen en glasobjecten. Zij exposeerde in 2015 al in Woudenberg ter gelegenheid van haar 80e verjaardag: 'José van Zuijlen pakt uit'. Hoewel haar ouders creativiteit bij hun 12 kinderen stimuleerden, mocht ze destijds niet naar de Kunstacademie. Ze ging naar de kleuterleidstersopleiding met hoofdakte.

Tijdens haar werk in het buitengewoon onderwijs volgde ze 's avonds en zaterdags alsnog een opleiding aan de Kunstacademie en leerde daar werken met aquarel, olieverf, houtskool, pastelkrijt maar ook portret- en figuurtekenen en keramiek. José van Zuijlen is al jarenlang actief als kunstenaar en was in Woudenberg naast haar invalwerk op BuOschool 'de Hanekam' en de Prangelaar betrokken bij het ontstaan van het vroegere 'Projekt' in 1968 en in 2006 bij de oprichting van het Kunst-en Cultuurplatform en kunstenaarscollectief 'de Kunstberg'.

IMPRESSIONISTISCH Ook gaf ze bij 'Woudenberg maakt Woudenberg wijzer' les aan kinderen en volwassenen. Nog altijd geeft José les in Woudenberg en omgeving. ,,Ik haal mijn inspiratie uit muziek, bloemen, levenscycli, landschappen en de natuur en schilder graag buiten. Vooral spiegelingen of herhaling boeien me. Mijn werk is wel impressionistisch te noemen." Op de expositie zullen ook haar fresco's te zien zijn.

Meer info: j.van.zuijlen10@kpnplanet.nl of 033 2862168 en keramiekliesbeth@gmail.com of 06 40259347.