• De expositie 'Spelenderwijs, speelgoed van toen' duurt tot oktober.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Electrisch speelgoed

    Ody Honders
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Expositie speelgoed van vroeger

WOUDENBERG Stichting Oud Woudenberg opent in mei een nieuwe expositie in de Oudheidkamer op de tweede etage van het Cultuurhuis waarin speelgoed vanaf 1900 centraal staat. De expositie 'Spelenderwijs, speelgoed van toen' duurt tot oktober. Omdat de meivakantie in deze periode valt hoopt organisator Annie Robbertsen ook kinderen te trekken. ,,Ouders en grootouders kunnen de kinderen dan vertellen over vroeger en laten zien waar zij vroeger mee speelden. In de stad was dat vaak ander speelgoed dan in een dorp. Ook hadden kinderen uit armere gezinnen meestal geen speelgoed. Die speelden gewoon buiten. Kinderen uit rijkere gezinnen kregen meer speelgoed."

Ody Honders: ,,Mijn vader knutselde vroeger als hobby speelgoed in elkaar. Dat waren vooral elektrische of mechanische vliegtuigjes, bootjes en andere machines. Als kinderen hebben we daar veel mee gespeeld. Inmiddels zijn rubberen onderdelen wel verteerd, maar veel van dat zelfgemaakte speelgoed is er nog."

De meeste in bruikleen gegeven spullen worden achter glas tentoongesteld. Annie heeft al een doos met spullen binnengekregen en er is een houten vrachtwagen van Bertus Mulder, een oude pop, een oud parapluutje en verschillende knikkerborden. Ook kwam mevrouw Louky Eschauzier speelgoed van huize Laanzicht en de familie de Beaufort brengen: een poppenstoeltje en een poppenbedje, maar ook de kinderbox van de familie.

Annie: ,,Het is afwachten wat we binnenkrijgen. Eigenlijk hopen we dat mensen nog veel meer items uitlenen voor de expositie. Er zijn vast nog mensen die Dinky Toys, Steiff beren, Wildebraspoppen, blikken speelgoed, treintjes, een hoepel, blokkendozen of oude LEGO hebben bewaard. Maar ook een hobbelpaard of poppenhuis zijn welkom. Het liefste zouden we ook een stoommachinetje neerzetten waar kinderen vroeger veel mee speelden. Ook was er vroeger speelgoed, zoals bikkels van dierenbotjes, waar wereldwijd mee gespeeld werd. We zijn nog aan het nadenken hoe en waarmee we bezoekers kunnen laten spelen tijdens de expositie."