• Gusta Boodt

Expositie in Kunstberg: ´Eigenwijs met culturele erfenis´

WOUDENBERG De nieuwe expositie van 16 kunstenaars van het Veelzijdeg Collectief wordt 13 mei om 16.00 uur geopend in galerie de Kunstberg. Deze expositie draagt de naam 'Eigenwijs met Culturele Erfenis, de metamorfose van schilderijen', en duurt tot en met 1 juli.

Hannie Lamberink

De deelnemende kunstenaars hebben voor hun werk inspiratie opgedaan in het Tegelmuseum in Otterlo maar ook schilderijen hergebruikt uit de erfenis van dhr. C.L. Niekerk, die door de familie beschikbaar gesteld waren voor dit project. Dat vraagt verantwoordelijkheid en zorg. Van de erfstukken werden lampen, doosjes, sieraden en kleding gemaakt. De geëxposeerde tegeltableaus zijn persoonlijke ontwerpen naar aanleiding van een lezing in het Tegelmuseum. De keuze van het onderwerp was vrij, maar het mocht niet alleen blauw en wit worden. Er is gebruik gemaakt van vilt, zijde, keramiek en andere materialen.

TEXTIELKUNST Het Veelzijdeg Collectief  is een landelijke werkgroep die zich vanuit verschillende achtergronden en op verschillende manieren bezig houdt met allerlei vormen van textielkunst. Daarbij gebruiken ze niet alleen textiel maar ook aanverwante materialen. Bij de groep horen mensen met verschillende disciplines zoals keramiek, sieraden, papier en schilderkunst. De groep komt vijf keer per jaar bij elkaar om dan naar aanleiding van een thema te werken en exposeert regelmatig in musea, kunstgaleries en bij bedrijven. Docent en beeldend kunstenaar Iny Hummelink heeft de leiding over het Veelzijdeg Collectief. De naam is afgeleid van zijde waar de groep oorspronkelijk mee werkte door het te beschilderen. De opening van de expositie wordt verricht door Lejo Schenk. Hij is adviseur bij het Tegelmuseum en voorheen directeur van het Tropenmuseum.

DEELNEMERS Gusta Boodt richtte de expositie bij de Kunstberg in: ,,Galerie de Kunstberg organiseert elk jaar in mei en juni een groepsexpositie voor kunstenaars die geen lid van de Kunstberg zijn. De ene keer is dat 'In de schijnwerpers' voor kunstenaars uit de regio die bekender willen worden en het andere jaar nodigen we een groep uit die samen werkt. Bij de laatste expositie 'In de Schijnwerpers' deed Nelleke Wentzel uit Scherpenzeel mee. Zij is ook lid van het Veelzijdeg Collectief en zo werd er contact gelegd voor deze expositie. De kunstenaars die meedoen zijn Nore Stevelink, Andrea Hin, Greethje van Royen, Ineke Klinkhamer, Adria de Vos, Annelies Verhijde, Alice Strien, Svanhild van Rossum, Tjallie Wolven, Karin de Goede, Kiki Dijkstra, Mieke van Breda, Margriet van Vliet, Els Koorevaar, Lenie van Rongen en Nelleke Wentzel."

De afgelopen tijd heeft het Veelzijdeg Collectief ook gewerkt met de Japanse Boro techniek waarbij het niet de bedoeling is dat kledingreparaties onzichtbaar zijn. Ze moeten juist gezien worden vanwege de tijd en energie die er in gestopt is. Deze techniek creëert unieke objecten. De groep bezoekt ook veel musea om zich te verdiepen in de mogelijkheden van textiele kunst.