• Burgemeester Cnossen, Piet de Kruif en jonkheer Arnout Hooft bekijken de laatste aanwinst van Oud Woudenberg, een oude bijbel

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Hannie Lamberink-van de Veen
 • Genodigden van Oud Woudenberg, gemeente Woudenberg en de familie Hooft

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Johan de Kruijff legt de opbouw van de expositie uit

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • De antieke ebbenhouten hamer met het zilveren wapen van Woudenberg waarmee jonkheer Arnout Hooft de expositie over zijn familie opende

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • gezellig samenzijn na de officiële openingshandeling

  Hannie Lamberink-van de Veen

Expositie familie Hooft

WOUDENBERG Burgemeester Cnossen, beide wethouders, vijf leden van de familie Hooft en bestuursleden van Oud Woudenberg waren vorige week woensdag te gast in de Oudheidkamer ter gelegenheid van de opening van de expositie over de familie Hooft.

Jonkheer Arnout Hooft opende deze tijdelijke expositie over zijn familie, landgoed Geerestein en ridderhofstad Groenewoude met een tik van de antieke ebbenhouten hamer met het wapen van Woudenberg erop van zijn grootvader.

GELEGENHEIDSGLAS Tot 15 april 2018 zijn bijzondere en unieke items uit het familiearchief te zien die te maken hebben met de geschiedenis van Woudenberg en de familie Hooft zoals een 'charter' van Geerestein uit 1417. Deze akte bevat de toezegging van de bisschop van Utrecht aan Jacob van Zuylen van Nyenfelt dat zijn zoon Steven leenheer mag worden van Geerestein. Andere topstukken van de expositie zijn het gelegenheidsglas van de familie van Rechteren die voor de familie Hooft eigenaar was van Geerestein en de uitdeelregisters 1886-1901 van 'Dorcas' van de drie freules Hooft, die op deze manier armen in Woudenberg van kleding en dergelijke voorzagen.

SCHIPPERS Ter introductie van de expositie, die door Annie Robbertsen, Ine de Ridder, Piet de Kruif, Johan de Kruijff en Arnout Hooft is samengesteld, vertelde Arnout Hooft hoe zijn familie in Woudenberg terecht was gekomen: ,,Oorspronkelijk waren zij schippers uit Zaandam. In de Gouden Eeuw klom de familie door handel en door het sluiten van huwelijken in Amsterdam op tot regentenfamilie. Ook dichter en toneelschrijver P.C.Hooft, die rond 1610 op het Muiderslot de Muiderkring bij elkaar bracht, hoorde erbij. In 1834 kochten zij het rond 1400 op een zandrug gestichte landgoed Geerestein dat vooral voor de jacht en voor vakanties werd gebruikt." Johan de Kruijff lichtte drie delen van de expositie toe.