• Wethouder Pieter de Kruif opent de tentoonstelling. Links van hem de organisatoren Carel Wiggerman en Martin Vermeul.

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • De organisatoren Carel Wiggerman en Martin Vermeul

    Hannie Lamberink-van de Veen

Expositie buitenschilderen: ´Soms waaiden de doeken van de ezels´

WOUDENBERG Wethouder Pieter de Kruif opende zaterdag 2 september in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis de expositie die hoort bij de buitenschilderweek in juli jongstleden. Omdat de deelnemers aan de buitenschilderweek zowel uit Leusden als uit Woudenberg komen was ook de Leusdense wethouder Jan Overweg aanwezig.

Martin Vermeul van de Kunstberg en Carel Wiggerman van de Vrije Kwasten organiseren elk jaar de succesvolle zomerse buitenschilderweek die 20 jaar geleden door Antoine van den Wildenberg begonnen werd. Er werd dit jaar geschilderd op mooie locaties in Leusden, Woudenberg en Achterveld zoals boerderij Klein Sniddelaar op de Voskuilerdijk, Hoeve Groot Zandbrink, boerderij 't Riet aan de Asschatterweg, op de Ekris en bij theehuis Eldorado. De deelnemers ervaren de buitenschilderweek elk jaar weer als een boeiende week waarin je veel van elkaar leert in een sfeer die aan vakantie doet denken. Van de 28 deelnemers aan de gratis buitenschilderweek exposeren 15 van hen werkstukken.

In zijn openingsspeech memoreerde wethouder De Kruijf enkele grappige voorvallen. Eén van de deelneemsters, Riki van Boheemen, veranderde van onderwerp toen een hond haar een kippenpoot bracht en schilderde deze in plaats van het geplande landschap. Soms waaiden de doeken van de schildersezels. Of er waaide een klodder verf naast het doek waar vervolgens een hond mee ging spelen. Hij loopt nu nog met een gekleurde vacht rond. Er ontstonden soms boeiende gesprekken met de boeren over agrarische onderwerpen. Meta Moesbergen wilde koeienkonten schilderen, maar de koeien wilden niet op die manier poseren. Desondanks zijn er toch bij iedereen mooie werkstukken tot stand gekomen in allerlei stijlen en met verschillende technieken.

Aanwezigen bij deze opening konden in de ateliers deze dag ook de schilderwerkstukken van burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden bekijken die het resultaat waren van een workshop. De overzichtstentoonstelling van de buitenschilderweek duurt tot en met 28 oktober. Meer info: Carel Wiggerman, 033 4944254, of Martin Vermeul, 033 2862431