• Margreet Hendriks

End Polio Now-tulpen geplant in park

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Ter gelegenheid van World Polio Day, dinsdag 24 oktober, en om aandacht te vragen voor de wereldwijde strijd tegen deze ziekte, nam burgemeester Titia Cnossen in het kader van de End Polio Now actie van de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg 250 tulpenbollen in ontvangst, die meteen werden geplant in het Beaufortpark.

De tulpen werden in Woudenberg bezorgd door Rotarian Elske van de Fliert. Burgemeester Cnossen liet weten veel waardering te hebben voor deze actie, die ook bij veel andere lokale Rotaryclubs in Nederland werd gehouden. ,,Mooi dat wij dit zo samen kunnen doen.'' Cabaretier Jörgen Raymann bracht de actie dinsdag landelijk voor het voetlicht door End Polio Now tulpen te planten op de Keukenhof.

VRIJ VAN POLIO De actie End Polio Now is bedoeld om de wereld vrij te maken van de ziekte poliomyelitis. Een langlopend project waarmee al in 1979 werd gestart door een Rotaryclub op de Filippijnen. Sindsdien is deze overgenomen door Rotary International en hebben de WHO, Unicef, CDC en de Bill & Melinda Gates Foundation zich hierbij aangesloten. Dat men in de loop der jaren veel vooruitgang heeft geboekt blijkt wel uit de statistieken. Rond 1979 werden jaarlijks 350.000 kinderen door deze ziekte getroffen, die destijds in 125 landen voorkwam. In 2016 zijn er wereldwijd 37 nieuwe gevallen gemeld in 3 landen: Afghanistan, Pakistan en Nigeria. In 2017 stond de teller in september op 11 nieuwe gevallen in Afghanistan (6) en Pakistan (5). Deze vooruitgang is gerealiseerd door grootschalige vaccinatiecampagnes, waarmee inmiddels 2,5 miljard kinderen zijn beschermd. Hiervoor is sinds 1985 US$ 15 miljard beschikbaar gesteld. Verwacht wordt dat binnen enkele jaren het doel, een wereld vrij van polio, daadwerkelijk wordt bereikt. 

FONDSWERVING De End Polio Now tulpen hebben in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de fondsenwerving voor de strijd tegen de ziekte. Rotary Nederland kocht in 2013, tijdens het benefietgala rond de tsunami die de Filippijnen trof, de naamrechten voor deze tulp. Het is dit jaar voor de vierde keer dat de Nederlandse Rotarians doosjes met End Polio Now tulpenbollen aan de man brengen. Vorig jaar werden 14.000 doosjes met elk 25 tulpen verkocht wat, inclusief een verdubbeling door de Bill & Melinda Gates Foundation, een bedrag van ruim 40.000 euro opleverde voor de strijd tegen de polio.

Rotary is een serviceorganisatie met wereldwijd 1,2 miljoen leden. Het doel van de leden is dienstverlenend te zijn naar de omgeving. Naast hulp aan allerlei lokale initiatieven zet de Rotary zich ook in voor internationale projecten zoals waterputten voor Bertoua, Kameroen of de actie End Polio Now.

KLEUR GEVEN De End Polio Now tulpen, die in het voorjaar van 2017 ook bloeiden in de plantperken voor het hoofdkantoor van Rotary in Evanston, USA gaan, dankzij de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg, straks zowel kleur geven aan het Beaufortpark in Woudenberg als de rotonde voor De Breehoek in Scherpenzeel opfleuren, waar wethouder Margo van de Fliert de gift in ontvangst nam.