'EK uit het hoofd zetten'

Zes weken geleden keerde Marcella Herzog na een half jaar Hamburg terug in Groningen, de stad waar ze studeert. Maar echt thuis is de hardloopster in Woudenberg, waar haar ouderlijk huis staat. ,,Als ik hier ben, heb ik ook een vast rondje langs de Grift. Die route neem ik standaard", vertelt Herzog, die er zes jaar geleden achter kwam dat ze over snelle benen beschikt. Een medaille op de NK atletiek is komende zomer het doel.

Door Edward Doelman

Eigenlijk had Herzog begin maart willen vlammen tijdens de City-Pier-City in Den Haag. Tijdens het hardloopevenement stond ook de nationale titel op de halve marathon op het spel, inclusief een kans op kwalificatie voor het Europese Kampioenschap atletiek dat later dit jaar wordt afgewerkt in Amsterdam. Marcella Herzog moest er echter een streep doorzetten vanwege een lichte peesblessure, waardoor ze het enkele weken rustig aan moest doen. 

 

Volgens Herzog is de kans daardoor klein dat ze het EK daadwerkelijk haalt. ,,De limiet staat met 1:13 scherp, daar moet ik mij optimaal op voorbereiden. Daar is echter geen sprake van, zeker niet door de blessure waar ik mee sukkelde. Ik kom nu trainingen en kilometers tekort." Om die reden heeft zij andere doelstellingen in haar hoofd. ,,Het is wellicht het verstandigste om mij te richten op het baanseizoen. Dan worden de 5 en 10 kilometer op het NK mijn hoofddoelen."

 

VERBLIJF IN HAMBURG Herzog doet haar verhaal nadat zij een half jaar in Hamburg heeft gewoond. De 23-jarige studente Europese talen en cultuur koos voor een verblijf in de noord-Duitse havenstad, zodat zij studie en sport optimaal kon combineren. Althans, dat was de opzet. ,,In Hamburg traint de Duitse bondscoach met drie topatletes. Voordat ik naar Hamburg ging, was het de bedoeling dat ik regelmatig met dat groepje mee zou trainen. Het leek voor mij een ideale combinatie." De praktijk wees anders uit. ,,Die Duitse nationale selectie was vooral op trainings- en hoogtestage in Afrika en de VS, allemaal met het oog op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat viel voor mij dus flink tegen."

 

Wel kon Herzog terecht bij een gemêleerde groep atleten. ,,Daar kon ik wel aansluiting vinden, ook omdat er genoeg mannen waren die trainden voor de langere afstanden. Als jonge dame kun je je daar sowieso aan optrekken." Toch was Herzogs' uitgangspositie niet optimaal. ,,In Groningen ben ik lid van Team4Mijl, de hardloopgroep onder leiding van Eddy Kiemel. Hij is mijn trainer. Ook heb je daar bijvoorbeeld de beschikking over een fysiotherapeut. Zonder trainer die je daadwerkelijk ziet lopen en andere faciliteiten is het in elk geval best lastig."

Inmiddels zit het semester in Hamburg, noodzakelijk voor het bachelordiploma dat zij later dit jaar wil bemachtigen, er zo goed als op. In Groningen gaat de focus weer meer op het hardlopen. ,,Volgende maand gaan we met Team4Mijl naar Portugal voor een trainingsstage. Dat is een mooi vooruitzicht, want op die momenten kun je je helemaal op de sport richten. Trainen, eten en slapen, daar draait het dan om. Daar wordt de basis van een mooi seizoen gelegd." In Groningen probeert ze naast haar studie ook zoveel mogelijk te leven als topsporter. Ze traint iedere dag, soms zelfs twee keer.

 

LATE ONTDEKKING Dat haar leven er zo uit zou zien, had Herzog lang niet kunnen denken. Pas op haar zeventiende ontdekte Herzog haar talent. ,,Ik deed aan dansen en volleybal. Met de volleybalmeiden gingen we 's zomers vaak trainen op het Henschotermeer, waar we ook een warming up deden. Daar viel mij op dat ik veel makkelijker liep dan mijn teamgenootjes. Zo ben ik eigenlijk bij toeval op het idee gekomen om bij de atletiekvereniging  in Zeist eens mee te trainen." Daar viel Herzog al snel op. Op de korte afstanden zette ze relatief goede tijden neer. ,,In die tijd dacht ik dat ik een goede 800 meter loopster zou worden."

Eenmaal onder de hoede van Kiemel ontwikkelde Herzog zich echter tot een midden- en langeafstandsloopster. ,,Ik kwam erachter dat ik goed ben om een krachtige looppas over lange tijd vast te houden. Bij een constant tempo gedij ik het best. Daarnaast heb ik het geluk dat ik over een goed hart-longsysteem beschik." Die fysieke componenten zitten in de genen van de familie Herzog. Vader Harald Herzog behoorde aan het einde van de jaren zeventig en begin jaren tachtig tot de nationale subtop van de atletiek. Ook was hij nationaal kampioen langlaufen. Daarnaast is zus Adriënne Herzog natuurlijk ook een bekende atlete, al staat zij momenteel wegens een dopingschorsing aan de kant.

 

REK IN PRESTATIES Als laatbloeier merkt Marcella Herzog dat er nog veel rek zit in haar prestaties. ,,Gelukkig ben ik pas 23 en ligt de top van atlete op de middellange en lange afstanden pas rond het dertigste jaar. Ik heb dus nog voldoende tijd om mij te ontwikkelen." De droom van een EK wordt in elk geval gekoesterd door de jongste telg van de familie Herzog. ,,Als ik het komende jaar verder ontwikkel, dan moet dat over een paar jaar er wel inzitten", denkt ze. Voor dit jaar ligt de focus op goede prestaties op de Nederlandse titelstrijd en het aanscherpen van persoonlijke records op de 5 en 10 kilometer. Ook wil ze dit voorjaar nog een halve marathon lopen. ,,Ik wil in elk geval het maximale uit mijn mogelijkheden halen."

Aan de andere kant blijft plezier haar belangrijkste drijfveer. ,,Dat is toch de reden waarom je je als atleet in weer en wind in je loopschoenen hijst", lacht ze. ,,Naast de wedstrijden, de medailles, progressie, spanning en euforie vind ik de 'eenvoud' van het lopen zo fijn. Je kunt als atleet op ieder moment van de dag je schoenen aantrekken en gaan. Dat is, op welk niveau je ook loopt, één van de mooiste kanten van het hardlopen."